15 Şubat 2014 Cumartesi

ET NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?



Et yemeklerinin neredeyse her çeşidine bayılırım, hele mangalda yapılmış ızgarası yok mu, kendimi tutamam tabak tabak tüketirim.

Bir çoğumuz aldığımız etleri kullanacağımız güne kadar bozulmamaları için buzlukta saklıyoruz. 

Gelelim bu etlerin nasıl çözdürülüp pişirileceğine.

Etlerin pişirilme şekli etin cinsine ve çeşidine göre değişiklik gösterir. Ancak hangi et olursa olsun buzluktan alır almaz çözülmesi için sıcak suda bekletmek, mikrodalgada ısıtmak, kalorifer üzerine koymak gibi yöntemler kesinlikle yanlıştır.

Buzluktan alınan bir etin öncelikle tüm buzu çözülene kadar buzdolabının normal katında tutulması gerekiyor (etin ne kadar zamanda çözüleceği kalınlığına ve büyüklüğüne bağlıdır).

Buzdolabında buzları tamamen eriyen eti bu defa oda sıcaklığına çıkartıp herhangi bir ısı işlemine tutmadan bekletmek gerekir.

Et oda sıcaklığına geldikten sonra pişirme işlemine başlayabilirsiniz.

Ayrıca etin çözdürülme aşamasında (hem buzdolabında hem de oda sıcaklığında) hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi çok önemlidir.

Eğer et hava alırsa suyunu salacaktır ki bu da en yumuşak eti bile ayakkabı köselesi sertliğine getirebilir. Zaten yazıda açıkladığım şekilde çözdürülmesinin en büyük sebeplerinden biri etin suyunu kaybetmemesi, diğeri de bakteri üretmemesidir.

Özetlemek gerekirse, eti çözdüreceğiniz zaman bu işleme mümkünse bir gece öncesinden başlayın (buzdolabına koyma aşaması). 

Şimdiden her tür yemeğiniz için ellerinize sağlık ve afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder