20 Şubat 2014 Perşembe

VÜCUT DİRENCİNİZİ GÜÇLENDİRİN



Kışın havaların soğumasıyla birlikte vücut direncimiz düşer ve hastalıklara karşı daha güçsüz bir durumda kalırız.

Gerçi İstanbul'da yaşayan biri olarak bu seneyle ilgili şunu söyleyebilirim ki, ben böyle sıcak bir kış hiç yaşamamıştım. Hava durumu daha çok ilkbaharı anımsatıyor, çünkü çoğu zaman güneşli... (Ne yazık ki bu nedenle de barajlardaki su miktarı çok azaldı)

Geçenlerde iki çocuk annesi teyzem bu tarifi evinde sıklıkla yaptığını ve çocuklarına da yedirdiğini söyledi. Ben de evde yapıp denedim, tadı benim çok hoşuma gitti, umarım siz de beğenirsiniz.

Vücut direncinizini güçlendirmenizle ilgili vereceğim tarifte zencefil kullanılıyor. Aynı tarifin çayını yapıp içmek de mümkün. Aşağıda ilk tariften sonra, çayının da tarifini veriyorum.

Zencefilin faydalarının en azından bir kısmını şöyle sıralayabilirim:

* Balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır,
* Bulantıyı giderir, kusmayı önler
* Eklem iltihaplarındaki iltihabın iyileşmesinde destekleyici rol oynar,
* Vücuttaki mikrobu öldürür,
* Bağışıklık sistemini güçlendirir,
* Kan damarlarını genişleterek romatizmal ağrıları hafifletir,
* Bağırsak bozukluklarını düzenler,
* Bağırsak gazlarını söktürür.

Gördüğünüz gibi bir kısmını yazmama rağmen zencefilin birbirinden değerli faydaları var.

Vücut direncinizi arttıran tarife gelirsek:

Malzemeler:

1 adet yaklaşık yumurta büyüklüğünde taze zencefil
1 adet limon
Yaklaşık 700 gram bal

Yapılışı:

Zencefilin kurumuş üst kabuğunu bıçakla soyun ve tamamını rendeleyin.

Limonu çok iyi yıkayıp (bulabilirseniz organik limon kullanın), kök ve baş kısmını kesip atın ve geri kalanını çok ince olarak dilimleyin (kabuğu soyulmayacak, bu tarifte limonu kabuğuyla kullanmanız gerekiyor).

Yaklaşık 850 gramlık bir cam kavanoza rendelenmiş zencefili ve limon dilimlerini koyup, üzerine balı dökün.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ters yüz yaparak tüm malzemenin karışmasını sağlayın (biraz uğraştırıyor ama sonuçta karışıyorlar :o)

Buzdolabında 3 gün boyunca kavanozun kapağı kapalı olarak bekletin. Arada aklınıza geldikçe kavanozu yine ters yüz yaparak karıştırın.

3 gün sonra şifalı karışım kullanıma hazır hale geliyor.

Bu üç gün içerisinde limon ve zencefil sulanıyor. Bu nedenle limon suyu kavanozun en üstüne çıkıyor. Tüketmeden önce mutlaka bir kaşıkla karıştırın.

Özellikle her sabah aç karnına bu baldan bir tatlı kaşığı hem siz hem de çocuklarınız tüketebilir. Zencefil parçalarını hatta başarabiliyorsanız (ben ne yazık ki limonu kabuğuyla yiyemem) limon dilimlerini bile yiyebilirsiniz. Bu karışımın tadı bana biraz şeftali reçelini anımsatıyor. Beğeneceğinizi düşünüyorum.



Sağlık olsun :o)

Zencefilli çay tarifi ise şöyle:

Malzemeler (1 kişilik):

1 tatlı kaşığı dolusu rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı limon suyu
1 su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Su kaynadıktan sonra ateşi söndürüp zencefili katın ve kapağı kapalı olarak 10 dakika demlenmesini bekleyin.

Yeterli süre geçtiğinde bir süzgeçle bardağa koyup bal ve limon suyunu ekleyin. Karıştırıp içebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: Çay tarifindeki limon suyu miktarı çok ekşi sevmeyenler için azaltılabilir. Hatta bal miktarını da daha tatlı seviyorsanız çoğaltabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder