4 Şubat 2014 Salı

KURU ERİKLİ OSOBUKO TARİFİ


Malzemeler (6 kişilik):

6 adet osobuko (2 parmak kalınlığında enlemesine kesilmiş dana incik)
Yarım su bardağı un
2 adet havuç
3 sap yeşil soğan
2 adet kereviz sapı
3 çay kaşığı kıyılmış taze fesleğen
2 çay kaşığı taze kekik
4 diş sarımsak
2 su bardağı tavuk suyu (bakınız: tavuk suyu nasıl yapılır?)
2 su bardağı kırmızı şarap (tamamen isteğe bağlı, arzu ederseniz bunun yerine 1 çay bardağı sirke de kullanabilirsiniz. Sirke konulduğu takdirde tavuk suyu miktarını 3,5 su bardağı olarak değiştirin)
1 su bardağı küp küp doğranmış domates (kabuğu soyulmuş olmalı)
3 çay kaşığı domates salçası
280 gram kuru erik
Yarım su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı olabilir)

Yapılışı:

Yarım su bardağı unu genişçe bir kaba boşaltıp etlerin hepsini buraya alın ve unun tüm etlere bulaşabilmesi için elinizle etleri arada ters yüz yaparak karıştırın.



Bir tencereye yağı koyup altını yakın. Yağ kızdığında ateşin altını hiç kısmadan (ateşin çok harlı olması önemli), etlerin her yüzünü 1'er dakika pişirin ve hemen tencereden alıp, daha sonra kullanmak üzere bir kenara kaldırın.

Havucun üst kabuğunu soyup enlemesine (halka halinde) yarım santim kalınlığında doğrayın

Yeşil soğanları ve kereviz saplarını küçük küçük yemeklik kesin.

Sarımsakların kabuklarını soyun ve hepsini ikiye bölün.

Etlerin piştiği tencereye (eti pişirdiğiniz yağı da kesinlikle dökmeyin aynı yağda pişirme işlemine devam etmeniz gerekiyor) havuçları ve kereviz saplarını koyup birkaç dakika soteleyin.

Ardından sarımsak, yeşil soğan, salça ve kuru erikleri ekleyip birkaç dakika daha sotelemeye devam edin.

Domatesleri ekleyip bir defa fokurdamasını bekleyin.

Domatesler fokurdadığında tavuk suyunu ve şarabı (veya sirkeyi) katıp karıştırın ve kapağını kapatın. Fokurdamaya başladığında ateşi iyice kısıp bu defa tencerenin kapağı açık olarak 15 dakika pişmeye bırakın.

15 dakika geçince altını kapatıp kıyılmış fesleğen ve kekiği ekleyin (eğer tavuk suyunuz tuzluysa ekstra tuz koymayın. Ancak tavuk suyu tuzlu değilse bu aşamada bir tutam da tuz katın).

Derince bir fırın kabına kenarlardan taşacak şekilde yağlı kağıt serin. Önce etleri tek tek yanyana koyun.

Ardından tenceredeki tüm malzemeyi suyuyla birlikte etlerin üzerine dökün.

Bir başka yağlı kağıtla da fırın kabıın üstünü hiç hava almayacak şekilde iyice örtün, kapatın.

Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık 2,5 saat pişirin.

Ve kuru erikli osobuko servise hazır. Her tabağa bir osobuko gelecek şekilde servis yapın.



Yanında patlıcan beğendi, sütlü püre ya da şehriyeli pilav ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: Eğer elinizde hazır tavuk suyu yoksa tavuk bulyonla da yapabilirsiniz (gerçi ben bulyon kullanılmasına karşıyım ama tavuk suyu hazırlama imkanınız yoksa bu yöntemi uygulayabilirsiniz). Bunun için bir adet tavuk bulyonu 1 su bardağı kaynar suda eritin. Tencereye bununla birlikte bir su bardağı da normal su katın. Ancak tavuk bulyon kullanıldığında yemek gereğinden tuzlu olacaktır. Bu nedenle su ve şarabı eklediğiniz anda 1 adet orta boy patatesin de kabuklarını soyup irice dilimleyerek katın. Fırın kabına koymadan önce patatesleri içinden çıkartın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder