18 Şubat 2014 Salı

EV YAPIMI KOLAY KUYU KEBABI TARİFİ (EVDE KUYU KEBABI YAPILIŞI)


İsmi öyle göstermese de yapılışı gerçekten çok kolay bir tarif. Misafirleriniz için hem çok lezzetli hem de zamanınızı neredeyse hiç almayan bir et yemeği diyebilirim.

Zamanınızı almayan derken pişirme süresi biraz uzun. Ama hazırlama süresi oldukça kısa ki, bir önceki cümlede hazırlama süresinden bahsediyordum :o)

Tarifim şöyle:

Malzemeler (8 kişilik):

1 adet kemiksiz kuzu kol ya da but (Kasabınızdan etin kemiğini, eti hiç parçalamadan çıkartmasını rica edin. Etin üzerindeki yağları ise aldıttırmayın, yoksa piştiğinde kuru kuru olur. Tabi ki en üstteki kabuksu yağ tabakası incecik alınacak ama yumuşak yağlara dokunulmaması gerekiyor)
1 adet orta boy kuru soğan
Yarım yemek kaşığı domates salçası (isteğe göre acı biber salçası da olabilir. Hatta salçasız yapmak da mümkün ve bu şekliyle de çok lezzetli oluyor)
Bir tatlı kaşığı dolusu tuz
1 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)

Yapılışı:

Eti pişireceğiniz günün bir akşam öncesinden soğanı rendeleyin.


Rendelenmiş soğan, salça, tuz ve sıvı yağı bir kapta karıştırın.

Ellerinizi çok çok iyi yıkayarak etin her tarafına bu karışımı güzelce sürün. Varsa etin aralarına kadar elinizi sokup tüm malzemenin eşit dağıldığından emin olun.

Eti hava almayacak şekilde bir kaba koyup, buzdolabında 1 gece (yaklaşık 10 saat) bekletin.

Eti pişireceğiniz zaman buzdolabından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin (yine hava almayacak şekilde kapalı olmalı).

Oda sıcaklığına gelmiş etin üzerindeki fazla soğan, salça gibi malzemeleri alabilmek için temiz bir peçete ile etin üzerini hafifçe sıyırın (Bu işlem tamamen isteğe bağlı. Arzu ediyorsanız üzerindeki tüm soğan ve salçayla da birlikte pişirebilirsiniz).

Eti çift tabanlı bir çelik tencereye koyup gerçekten çok kısık ateşte yaklaşık 4 saat pişirin. Bu esnada kesinlikle yağ ve su konulmayacak. Merak etmeyin, etiniz çok kısık ateşte piştiğinden yanmıyor. 4 saatlik bu sürede suyunu bırakıyor, tekrar çekiyor ve lokum tabir ettiğimiz hale geliyor.

Tabi ki pişme süresi etin büyüklüğüne ve ocağınızın ateşinin durumuna göre değişebilir. Çok küçük çaplı bir ocakta kısık ateşte 5 saat pişirdiğim de olmuştu.

Et pişerken çok sık kapağını açmayın. Zaten altı kısıksa ve küçük çaplı bir ocaktaysa ilk 2,5 saat hiç dokunmanıza gerek yok.

Et suyunu tamamen çekip altı hafif cızırdamaya başladığında pişmiş demektir. Altını kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.

10 dakika sonra etinizi servis yapabilirsiniz.

Yanına tabi ki öncelikle pilav çeşitleri öneririm. Hatta patlıcan beğendi ya da sütlü püre de çok yakışacaktır.

Öncesinde şafak çorbası ya da sütlü lahana çorbası gibi bir çorbayla başlangıç yapabilirsiniz. Bu yemeğe birçok meze de yakışacaktır. Ancak mide için ağır bir yemek olduğundan zeytinyağlı ıspanak kökü, sarımsak soslu brüksel lahanası veya babagannuş gibi hafif bir salata da bulundurabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: Sofranızda kekik, kimyon ve pul biber bulunması, eti yiyenlerin ağız tadı için uygun olacaktır.


2 yorum:

  1. Tarifinizi dün okumuştum,kalablk bir aileyiz dün hemen gidip kasaptan tarif ettiğiniz şekilde kuzu kol aldım.Her şeyi tam tarfteki gibi yapıp bugün pişirdim.Biraz önce de sofradan kalktık.Neredeyse parmaklarımızı yiyecektik hem bu kadar kolay hem de bu kadar lezzetli bir tarif inanamadım.bundan sonra sitenizin tam bir müdavimiyim.Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba tarifinizi denedik. tek kelimeyle bayıldık. Çok teşekkürler.. Aysel

    YanıtlaSil