12 Şubat 2014 Çarşamba

ETLİ PATLICAN DOLMASI TARİFİ


Malzemeler (2 kişilik):

2 adet olabildiğince şişman ve uzun kemer patlıcan
4 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
100 gram kıyma
Yarım kuru soğan
1/3 su bardağı pirinç
1 adet domates
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 çay kaşığı kuru nane
Bir tutam tuz + 1 tatlı kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı domates salçası
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
1 su bardağı kaynar su + 1 çay bardağı kaynar su

Yapılışı:

Patlıcanları enlemesine 3 eşit parçaya bölün (yaklaşık hepsinin aynı yükseklikte olmasına dikkat edin)



Sebze oyucu bıçak ile patlıcanların içini oyun. Oyarken patlıcanların en altını kesinlikle delmeyin. Sadece kase gibi oymanız gerekiyor (Eğer sebze oyucunuz yok ise o zaman bir bıçakla içinde kesikler açıp, çay kaşığı ile içini çıkartmayı deneyebilirsiniz. Gerçi bu yöntem biraz zahmetlidir ama aynı sonuca ulaşabilirsiniz).



İçi oyulmuş patlıcanları 1 tatlı kaşığı tuz eklediğiniz soğuk suda bekletin (bu esnada içini hazırlayabilirsiniz). Böylelikle patlıcanların hem acısı çıkacak hem de kararmamış olacaklar (Buradaki su miktarı malzemeler listesinde yazan su miktarı değildir).



Patlıcanları oyduktan sonra içinden çıkan parçaları çok ince kıyın.

Soğanları olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.

Maydanoz ve dereotunun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Domatesin kabuklu kısımlarından daha sonra patlıcanların üzerine küçük kapaklar halinde örtmek üzere 6 parça kesin. Domatesin geri kalanını rendeleyin.

2 tatlı kaşığı domates salçasını 1 çay bardağı kaynar suda karıştırarak eritin.

Bir kapta (ki bence dolmaları pişireceğiniz tencerede karıştırın. Böylelikle hem daha fazla bulaşık çıkmıyor hem de dolmaya koyulamayan çok küçük parçalar bile pişiyor ve lezzetten hiç kaybetmiyorsunuz) kıymayı, pirinci (pirinci arzu ederseniz yıkayabilirsiniz. Ben nişastasının gitmesini istemediğimden yıkamıyorum), küçük küpler halinde kesilmiş patlıcan parçalarını, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, rendelenmiş domatesi, kıyılmış maydanoz ve dereotunu, yemeklik doğranmış soğanı, naneyi, salçalı suyu, tuzu, karabiberi ve kimyonu iyice karıştırın.

Karıştırdığınız iç malzemesini göz kararı 6'ya bölüp, patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp her birinin içine doldurun.

Daha önceden hazırladığınız küçük domates kapakları ile patlıcanların üzerini kapatın.



Bir tencereye domates kapakları yukarda kalacak şekilde patlıcanları dizin.

Patlıcan dolmalarına 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.

Üzerlerine ağırlık yapması için bir tabağı ters bir şekilde koyun.

Yarım su bardağı kaynar suda kalan 2 tatlı kaşığı salçayı karıştırarak eritin.

Salçalı suyla birlikte yarım su bardağı daha (toplamda 1 su bardağı kullanmış oluyoruz) kaynar suyu tabağın kenarından tencerenin içine dökün.

Kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak patlıcanlar yumuşayana ve pirinçler şişene kadar pişirin.

Sofranızda yoğurt da bulundurmanızı tavsiye ederim. Çünkü etli dolmalara yoğurt gerçekten çok yakışıyor.

Yanına mercimek köftesi yapmaya ne dersiniz? :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Tabi ki aldığınız patlıcanların, domatesin, soğanın büyüklüğüne göre yazdığım ölçüler biraz eksik kalabilir ya da biraz fazla gelebilir. Zamanla sebzelerin boyuna göre malzeme miktarını da ayarlamaya alışıyorsunuz. Kolay gelsin :o)


2 yorum:

  1. Gülden Canım ellerine sağlık güzel bir site hazırladın Gulitensiz tariflerde bekliyorum sevgiler
    Sabahat yeten

    YanıtlaSil
  2. Canım ablam çok teşekkür ederim. Gulitensiz tarif mutlaka yapacağım, henüz evde pişirmediğimden sağdan soldan duyduğumu yazmak istemiyorum. Öncelikle yapıp tadına bakıp beğenirsem yazmam gerekiyor. Tekrar teşekkür ederim birtanesin :o)

    YanıtlaSil