16 Şubat 2014 Pazar

AYVA TATLISI NASIL YAPILIR? (AYVA TATLISI TARİFİ)


Malzemeler (10 kişilik):

5 adet ayva
1 su bardağı dolusu toz şeker
2 su bardağı dolusu su
15 yemek kaşığı dolusu toz şeker

Yapılışı:

Ayvaların kabuklarını soyun ve tam ortadan diklemesine ikiye kesin.



Çekirdekleri kısımları, bıçağın ucuyla ve küçük hareketlerle oya oya çıkartın. Böylece ayvaların içi kase gibi olacak (ayva çok sert bir meyvedir. Bu nedenle ayvaların bu aşamaya kadar hazırlanması için biraz güç kullanmanız gerekir. Sabırlı olup ufak ufak çentiklerle oymanızı tavsiye ederim).

Oyulmuş ayvaları olabildiğince büyük bir tencereye koyun (çok yer kaplayacağından hepsini yanyana koyabilmeniz mümkün değil. Bu nedenle diklemesine koymaya çalışın)

Tencereye 1 su bardağı dolusu toz şeker ve 2 su bardağı dolusu suyu da ekleyip, kapağı kapalı olarak biraz yumuşayana kadar pişirin (pelte gibi yumuşak olmamalı).


Herhangi bir yemekte su bardağı ölçüsü kullanacağınız zaman yemeğin hepsine aynı su bardağını kullanın. Böylece ölçüleriniz şaşmayacaktır.

Hafif yumuşayan ayvaları şekerli sudan çıkartıp fırın tepsisine yan yana dizin. Çukur olan kase kısımları üstte kalmalı.

Her ayvanın çukurunun içine piramit gibi tepeleme, gerçekten dolu dolu toz şeker koyun (malzemeler listesinde her ayva için 1,5 yemek kaşığı toz şeker yazdım. Benim kullandığım ayvalar çok büyük değildi ve bir buçuk yemek kaşığı yeterli geldi. Ancak elinizdeki ayvalar daha büyükse 1,5 yemek kaşığından daha fazla koymanız gerekebilir. Önemli olan her ayvanın çukur kısmının tepeleme şeker dolması).

Bir yemek kaşığı ile tenceredeki şerbetten azar azar alıp ayvaların üzerindeki şekerlere bu suyu gezdirin. Şekerlerin biraz ıslanması yeterli, çok fazla ıslatıp erimesine neden olmayın. Çünkü şeker çukurda durursa piştikçe ayvalar eşit olarak çekecektir. Bu şekilde hafifçe şekerleri ıslatmamızın sebebi, şekerin kristalize olup kalıp gibi kalmaması için.

Tüm şekerlerin üzerine şerbet gezdirdikten sonra kalan şerbeti tepsinin kenarından (ayvalardaki şekerlere gelmemesine dikkat edin), tepsiye dökün.

Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin.

Ayvaların renk değiştirip resimdeki gibi turuncu olduğunu göreceksiniz.

Bu aşamada fırının üstte ızgara kısmını yakın ve ayvaların üzerinde çok hafif küçük yanıklar olmasını sağlayın (bu işlem için yaklaşık 10 dakika yeterli oluyor).

Kızaran ayvaları fırından çıkartıp soğuması için oda sıcaklığında bekletin.

Ayva tatlısını kaymak ya da dondurma ile servis yapabilirsiniz. Hatta arzu ederseniz kaymağın üzerine dövülmüş ceviz ya da fındık da serpebilirsiniz.

Daha başka tatlı tarifleri görmek isterseniz vişneli sorbe muhallebi ve anne turtası tariflerini okuyabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


2 yorum:

  1. Sonunda düzgün verilmiş bir tarif. Ayva tatlısını seven biri olarak tarif harika , genelde dışarıda yediklerim hep boğazımı yakar veya birinin evinde yediğimde çoğunlukla fazla şekerli geldiği için yarısından fazlasını yiyemezdim ama bu tarif çok iyiymiş çocuklarında çok hoşuna gitti ve kaymaksız bile çok rahat yeniliyor. Tarif için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Beğenmenize çok sevindim, eminim çok da güzel yapmışsınızdır. Afiyet olsun, bir öğretmen olarak da çocuklarınızı öpüyorum :o) Çok sevgiler

    YanıtlaSil