11 Şubat 2014 Salı

PATLICAN NASIL KÖZLENİR?



Bloğumdaki "mutfakta ne, nasıl..." bölümü, mutfakta yeni olanlar ya da mutfakla ilgili küçük ipuçları ve püf noktaları öğrenmek isteyenler için.

Bugün patlıcan nasıl lezzetli bir şekilde közlenir, bunu anlatmak istiyorum.

Patlıcanı fırında, elektrikli ocakta ya da ateşte közlemek mümkün.

Benim tercihim hep ateşte közlemek yönünde. Çünkü bu şekilde patlıcanın kabukları tam olarak közleniyor ve patlıcana çok hafif isli bir tat da veriyor. İşte bu tadı elektrikli ocakta ya da fırında yaptığınızda elde edemiyorsunuz.

Ateşte nasıl közleneceğine gelince:

Patlıcanı güzel bir şekilde yıkayın.

Ateşi yakıp patlıcanın ucundan başlayarak bir yüzü közlendiğinde diğer yüzünü çevirerek közleyin. Bu şekilde uçtan başladığınız patlıcanın sap kısmına kadar közleyin.


Közlenmiş patlıcanı bir gazete veya kesme tahtası üzerine alıp, sıcakken üst kabuklarını soymaya başlayın.



Sıcakken olması önemli çünkü patlıcan çok çabuk kararan bir sebzedir. Bu nedenle bekletmemek gerekiyor. Elinizin yanma konusuna gelince: Bir dönem yemek kursuna gitmiştim. Oradaki şefimiz "mutfakta nazenen olmayacaksınız" demişti. İnanın zaten alıştıktan sonra, elinizi yakmadan közlenmiş patlıcanın kabuğunu soymayı başarıyorsunuz :o)

Patlıcanın kabuğunu büyük oranda soyduğunuzda küçük parçaların kaldığını göreceksiniz. Sakın yıkamayın. Yıkayarak patlıcanın tüm közlü tadını yok edersiniz. O küçük parçaları temiz bir peçete ile silerek almanız çok kolay.



Patlıcanın üzerinde çok küçük birkaç közlenmiş kabuk bırakmanızı tavsiye ederim. Çünkü yapacağınız yemekte harika bir köz tadı verecektir (tabi ki bu durumu abartmamak lazım. Çok küçük boyutta birkaç parça közden bahsediyorum :o)

Bu aşamadan sonra patlıcanı hangi amaçla kullanacaksanız kullanın, kabuk soyma işlemi biter bitmez, her tarafına limon suyu sürmeniz gerekiyor.

Eğer ezecekseniz önce olabildiğince küçük dilimlere kesip sonra limonu katıp öyle ezebilirsiniz.

Ateşte közleme için küçük bir not ilave edeyim. Eğer benim gibi ocak ateşinde közlüyorsanız, ocağı biraz kirletiyor. Ancak temizlemesi çok kolay, çünkü yapışkan bir kirlilik değil. Eh gülü seven dikenine katlanırmış. Ateşteki lezzeti tatmak istiyorsanız biraz kirliliğe razı olmanız lazım :o)

Elektrikli ocakta nasıl közlenir:

Aynı ateşte olduğu gibi patlıcan uçtan başlanarak bir yüzü közlendiğinde diğer yüzü çevrilerek közlenir.



Diğer kısımlar ateşte közleme ile tamamen aynı.

Tadına gelirsek ateşte pişirilmişle aynı değil, çünkü köz tadını fazla alamıyorsunuz.

Ama ocağı kesinlikle ateştekine göre daha az ya da hiç kirletmiyor desem yanlış olmaz.

Gelelim patlıcanın fırında nasıl közleneceğine:

Fırında iki tarzda közlemek mümkün. İlk yöntem şöyle:

Fırının üstteki ızgara kısmını çalıştırın.

Fırının tel ızgarasını alüminyum folyo ile kaplayın.

Patlıcanları güzelce yıkadıktan sonra kürdanla 15 - 20 delik açın (delik açmazsanız patlıcan fırında patlayacak, bu da fırınınızın çok kirlenmesine sebep olacaktır).

Patlıcanları deldikten sonra alüminyum folyo serili fırın ızgarasında yanyana dizin.

Izgarasını önceden açtığınız ve ısıttığınız fırına, patlıcan dolu ızgarayı koyun. Fırının kapağını hafifçe açık bırakın ki, patlıcanlar buharda değil gerçekten ızgaranın ısısında pişsin.

Patlıcanların bir yüzü közlendiğinde (yumuşamasından anlayabilirsiniz), ters yüz yapın ki diğer yüzü de pişsin.

Tadı fena olmuyor ama tabi ki ateşte közlenmiş patlıcanın yerini tutamaz.

Alüminyum folyo serili olduğu için de kesinlikle hiçbir yeri kirletmemiş oluyorsunuz.

Fırında közlemenin bir diğer yolu:

Fırının bu defa ızgara kısmını değil normal fırın kısmını çalıştırmanız gerekiyor.

Patlıcanları aynı bir üstte anlattığım gibi kürdanla delerek alüminyum sarılı ızgara teline yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında patlıcanlar yumuşayana kadar (yaklaşık 25 - 30 dakika sürüyor) pişirin.

Sanırım közlendikten sonra kabuğu en rahat soyulan yöntem bu. Hani bu yöntem için bir nevi tembel işi diyebiliriz :o)

Benim de en tercih etmediğim ve tadından kesinlikle hoşlanmadığım yöntemdir.

Tabi ki karar sizin.

Şimdiden kolay gelsin :o)

Not: Eh bu kadar zahmete girip patlıcan közlediyseniz size babagannuş (tunçilik) ya da patlıcan beğendi yapmanızı öneririm :o)

Bu arada şunu da belirteyim. bu yazımda size mutfakta patlıcanın nasıl közleneceğini açıklamaya çalıştım. Aslında benim için eeennn güzel yöntemi mangalda yapılandır. Hele o mis gibi kokusu yayılmaz mı, insanın iştahını iyice kabartır :o)


4 yorum:

  1. Teşekkürler :) Çok güzel olacağına eminim. Umarım ateşte yapınca kirletmem ortalığı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :o) Maalesef ateşte yapınca biraz kirleniyor, ama inanın tadı diğer yöntemlerden daha güzel olduğu için değer diye düşünüyorum. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun :o)

      Sil
    2. Ocağın üzerine yuvarlak bir delik açtığınız alimunyum folyoyu serebilirsiniz. Uçlarını üst kapağın altına doğru kıvırıp kapağı koyarsanız hiç kirlenmez.:)))

      Sil
    3. süper fikir, çok teşekkürler :o)))))))

      Sil