28 Şubat 2014 Cuma

ETLİ BİBER DOLMASI TARİFİ


Malzemeler (2 kişilik):

6 adet küçük boy dolmalık biber (arzu ederseniz dolmalık kırmızı biber de kullanabilirsiniz)
4 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
100 gram kıyma
Yarım kuru soğan
1/3 su bardağı pirinç
1 adet domates
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 çay kaşığı kuru nane
Bir tutam tuz
4 tatlı kaşığı domates salçası
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
1 su bardağı kaynar su + 1 çay bardağı kaynar su

Yapılışı:


Biberleri yıkadıktan sonra, sap kısmından tencere kapağı gibi kesip iç çekirdeklerini temizleyin.



Soğanları olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.

Maydanoz ve dereotunun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Domatesin kabuklu kısımlarından daha sonra dolmaların üzerine küçük kapaklar halinde örtmek üzere 6 parça kesin (ben biberlerin kendi kapaklarını kullandım ama bu şekilde domatesle kapatmak da mümkün). Domatesin geri kalanını rendeleyin (eğer kapakları domatesten kullanmayacaksanız domatesin tamamını rendeleyin).

2 tatlı kaşığı domates salçasını 1 çay bardağı kaynar suda karıştırarak eritin.

Bir kapta (ki bence dolmaları pişireceğiniz tencerede karıştırın. Böylelikle hem daha fazla bulaşık çıkmıyor hem de dolmaya koyulamayan çok küçük parçalar bile pişiyor ve lezzetten hiç kaybetmiyorsunuz) kıymayı, pirinci (pirinci arzu ederseniz yıkayabilirsiniz. Ben nişastasının gitmesini istemediğimden yıkamıyorum), 2 yemek kaşığı zeytinyağını, rendelenmiş domatesi, kıyılmış maydanoz ve dereotunu, yemeklik doğranmış soğanı, naneyi, salçalı suyu, tuzu, karabiberi ve kimyonu iyice karıştırın.

Karıştırdığınız iç malzemeyi göz kararı 6'ya bölüp, dolmalık biberlerin içine doldurun.



Eğer dolmalık kapya biber kullanıyorsanız, iç malzemeyi bir çay kaşığıyla dibine doğru ittirerek doldurun. Doldurma işlemini pirinç daha sonra şişeceğinden tıka basa yapmayın, en üstte yarım santimlik boş bir alan bırakın.


Daha önceden hazırladığınız küçük domates kapakları ile dolmaların üzerini kapatın (ya da biberlerin daha önce kestiğiniz kendi kapaklarını kullanarak kapatın).


Dolmaların hepsini kapakları üste gelecek şekilde yanyana tencereye dizin (kapya biber kullanıyorsanız mecburen yanlamasına dizmeniz gerekir).

Üzerlerine kapaklarının açılmaması için bir tabak kapatıp, 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve içinde 2 tatlı kaşığı salçayı karıştırarak erittiğiniz 1 su bardağı kaynar suyu dökün (bu işlemi tabağın kenarından yapmanızı tavsiye ederim).

Kısık ateşte dolmalar şişip yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.



Piştiğinde tabaklara servis yapıp yanında yoğurtla ikram edin.

Arzu ederseniz sofranızda babagannuş (tunçilik) gibi bir salata da bulundurup sağlıklı bir yemek yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: Kapya biber dolmalık yeşil biberden daha fazla iç malzemeden alacaktır. Bu nedenle kapya biber kullandığınızda dolmaların sayısını azaltın.

Biber dolması pişirdiğimde tencerede fazla yer kalmışsa ve bu yer dolmaların pişme esnasında düşüp kapaklarının açılmasına yol açacaksa, tencerenin içine boşluk büyüklüğünde cam bardak da koyuyorum, aklınızda bulunsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder