Resimdeki manzara ne kadar güzel değil mi? Ancak insanların doğayı hor kullanması sonucu, bu tür manzaraları, belki de sadece resimlerde yaşayabilir hale geleceğiz.
Hayatımızdaki en önemli unsurlardan biri, su. Ne yazık ki küresel iklim değişiklikleri, mevsim anormalleri, buzulların erimesi, gereğinden fazla sıcak bir kış mevsimi derken ülkemizin birçok bölgesinde susuzluk baş göstermeye başladı. Çevremde gördüğüm kadarıyla benim gibi bir çok kişi de bu konuda oldukça endişeli.
Ancak yine ne yazık ki bu sorunu bilmelerine rağmen, sanki bir anda mucizevi bir çözüm olacakmış gibi yaklaşanlar da dolu. Örneğin geçenlerde bir arkadaşımla konuşurken susuzluk endişemden bahsedince "Amaaann boşuna endişeleniyorsun, 80'li yıllarda da böyle bir sorun çıkmıştı bak susuz kalmadık. Zaten başka kaynaklardan su gelmesi için girişimler başlamış, borular döşenmiş" diye cevap verdi. Duyduklarıma gerçekten inanamadım. Zaten bu yazıyı da bunun üzerine yazmaya kesin karar verdim.
Su olmadığı takdirde toprak çok verimsiz bir hale gelecek, besinler azalacak, enerji kısıtlamaya ya da zamlanmaya gidecek, virüsler çoğalacak ki bu da hastalıkları beraberinde getirecek gibi çok uzun bir liste yapmak mümkün.
Bu yazıdaki amacım su olmadığında başımıza neler geleceğinin listesini yapmaktan ziyade, suyu nelere dikkat ederek, daha az ve tasarruflu kullanırız.
Kendime göre suyu idareli kullanmak üzerine maddeler oluşturdum:
* Ellerinizi yıkarken önce sabunu elinize alıp, sonra suyu açın, böylece sabunu alma sürenizde su boşa akmaz,
* Aynı yöntemi dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken de uygulayabilirsiniz. Önce diş fırçasına macunu sıkın, sonra musluğu açıp suda biraz ıslatıp tekrar musluğu kapatın, ağzınızı durulama aşamasına geçtiğinizde tekrar suyu açıp ihtiyacınız kadar ve hızlı bir şekilde kullanıp kapatın. Kısaca elinizin suya gitmediği her an suyu kapatın.
* Bulunduğunuz ortamdaki tüm muslukları bu yazıyı okur okumaz mümkünse kontrol edin. Çoğu kişi sadece lavabo musluklarına bakar, klozetin içinde azar azar ya da damla damla akan suyu görmez. Lütfen klozetin bulunduğu yere dikkatlice bakın. Sifona yeni basılmadıysa ya da musluğu kullanılmadıysa dibindeki su hariç klozetin yan duvarlarında bir ıslaklık olmamalı. Özellikle musluğa yakın duvarında bir ıslaklık görüyorsanız, klozet musluğu ya da sifonu su kaçırıyor demektir. Hemen tamir ettirin.
* Genelde klozetlerin arkasına takılan sifonlar (duvar içine monte değilse), her basışta yaklaşık 16 litre su harcar. Bunu engellemek için çok basit bir yöntem uygulayabilirsiniz. 1,5 litrelik 2 adet pet şişenin içine ağzına kadar su doldurun (ağırlık yapması açısından) ve sifonunuzun içinde kenar kısma bu şişeleri yerleştirin. Artık sifona her bastığınızda 13 litre su harcayacak. Merak etmeyin sifondaki su temizleme gücünden bir şey kaybetmiyor.
* Banyo yaparken kesinlikle küvet doldurmayın. Sadece duşun altında yıkanın. Vücut sabunlamaya sıra geldiğinde, sabunlanacağınız bezi köpürtüp hemen suyu kapatın ve vücudunuzu su kapalıyken köpüklü bezle yıkayın. Tüm vücudunuzu sabunlama işleminiz bittiğinde suyu açıp durulanın. Çünkü sabunlanma işlemi süresi boyunca su çok fazla boşa akar.
* Klasik duş başlıkları yerine aeratörlü denilen suyu daha az harcayan duş başlıkları kullanın.
Aeratör duş başlığı |
* Meyve ve sebzeleri yıkadığınız suyu duruma göre iki türlü kullanabilirsiniz. Eğer meyve sebzeyi yıkarken üzerindeki ilacın gitmesi için sirke gibi maddeler katıyorsanız bu suyu çok rahatlıkla balkon yıkama, klozeti yıkama gibi işlemlerde kullanabilirsiniz. Ayrıca sirkenin ev temizliğinde çok yararlı bir temizleyici olduğunu da hatırlatmak isterim (sirkeli suyla halılarınızı sildiğinizde ne kadar parladıklarına inanamayacaksınız).
* Meyve ve sebzeleri düz suda yıkıyorsanız, bu suyu çiçeklerinizde kullanabilirsiniz.
* Kesinlikle elde yıkama yapmayın, bulaşık makineniz varsa mutlaka makinede yıkayın. Yapılan en büyük hatalardan biri bu maddedir. "Ay 5 dakikada bitiririm" mantığıyla litrelerce su harcanır.
* Bulaşık makinesini çalıştırmak için tam olarak dolmasını bekleyin.
* Eğer bulaşık makineniz yoksa sabunlama işlemini bulaşık leğenine su koyup, içine deterjan ekleyerek yapın, akan suyun altında sadece çok hızlı bir şekilde durulayın. Mümkünse bulaşık yıkarken sohbet etmeyin ve televizyon izlemeyin. Ne yazık ki bu gibi durumlarda harcama miktarı çok daha fazla artıyor.
* Makarna, mantı, sebze haşlama gibi gıdaların sularını lavaboya dökerek süzmeyin, pişmiş gıdayı içinden kevgirle alıp, suyu bir kenarda tutun. Daha sonra bu pişirme sularıyla istediğiniz bir çorbayı yapabilirsiniz. Hem çorbanızın tadı daha güzel olacaktır.
* Buzluktan çıkarttığınız gıdaları hiçbir şekilde suda bekleterek çözmeyin. Zaten bir yazımda da bahsetmiştim, et bu şekilde çözüldüğünde suyu kaçıyor tatsız ve kuru bir hale geliyor (bakınız: et nasıl çözdürülür?). Bu nedenle bir gece önceden buzdolabının normal katına alarak çözdürün.
* Türk insanı olarak çaya, özellikle de demlenmiş çaya çok düşkünüz. Evlerimizde, iş yerlerimizde çoğunlukla demleme çay yapılır. Çay arttığında ise çoğu kişi bunu lavaboya, posasını ise çöpe döker. Halbuki tüm bitkiler için doğal bir besleyicidir. Soğumuş çayı posasıyla birlikte bitkilerinize dökerseniz, hem bitkiyi ekstra sulamak durumunda kalmazsınız hem de bitkiniz coşar (her tür bitkide rahatlıkla kullanabilirsiniz).
* Evinizde kullandığınız kızartma yağlarını kesinlikle lavaboya dökmeyin (doğada olan birazcık su da kirlenmesin), daha önceden boşalmış bir yağ tenekesinin içinde biriktirip 5 litre olduğunda bağlı bulunduğunuz belediyeyi arayarak evinizden almalarını rica edin. Bu yağlar daha sonra otomotiv ve makine sanayinde kullanılabilir hale getiriliyor. Böylece doğayı biraz daha kurtarıyoruz.
Belki bulunduğunuz il ya da ilçede henüz bir su sıkıntısı olmayabilir. Ancak şu anda öncelikle büyük şehirlerde baş gösteren bu sıkıntı sonucu, belki de sizin bulunduğunuz bölgeye borular döşenerek suyun bir kısmı su sıkıntısı yaşayan şehirlere verilecek. İşte o zaman bu listeye gerçekten ihtiyacınız olabilir.
Susuz kalmamak dileğiyle..
Sevgiler...
Ben de bir blog yazarıyım ve sitenize bayılıyorum. Hem birbirinden güzel tarifler, hem de bilgiler veriyorsunuz. Sizi çok tebrik ederim. Ayrıca her gün yeni bir bilgi ve tarif eklemenize de hayranım, inanın her sabah bugün yeni ne var diyerek keyifle sitenize bakıyorum. Bugünkü "suyu idareli kullanma kılavuzu" adlı yazınızı çok önemli bulduğumdan izninizle kendi sitemde paylaşıp, sayfanızın linkini vermek istiyorum. Sevgiler
YanıtlaSilMerhaba, samimi yazınız ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim. İzin almanıza bile gerek yok arzu ettiğiniz gibi yazıyı yayınlayabilirsiniz. Hatta başka yazılar ve tarifler de yayınlamak isterseniz hiç sorun yok. Sadece yazının altına bloğumun linkini her defasında yazmanızı rica ederim. Tekrar çok teşekkürler, benden de sevgiler :o)
YanıtlaSilVisam İzmir başta olmak üzere 1964'den beri su tasarruflu rezervuar alanında faaliyet göstermektedir.v
YanıtlaSilBilgi için çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim
Sil