20 Şubat 2014 Perşembe

BADEMLİ PİLAV TARİFİ


Malzemeler (8 kişilik):

1 su bardağı badem (kabuksuz ve tuzsuz bulabilirseniz iyi olur. Bulamazsanız kuruyemişçilerde satılan normal kabuklu tuzlu badem de olabilir)
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı kaynar su
İki damla limon suyu
1 adet kesme şeker
1 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Eğer aldığınız bademler kabuklu ve tuzluysa, tuzunu ve kabuğunu çıkartmanız gerekiyor.



Bunun için öncelikle bademleri büyükçe bir cezveye ya da tencereye koyup, üzerlerini bir parmak geçecek kadar su koyup kaynatın (burada bahsettiğim su miktarı malzemeler listesindeki su miktarı değildir). Su fokurdamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynatın ve ateşi söndürün.

Bademleri süzüp temiz bir peçetenin üzerine çıkartın. Dokunabileceğiniz kadar ılındığında baş ve işaret parmaklarınızla bademi tutarak kabuğunu çıkartın (çok kolay çıktığını göreceksiniz. Parmaklarınızla hafifçe sıkıp, ileri geri hareket ettirdiğinizde bademin içi çıkacaktır)

Pilavı pişireceğiniz tencereye sıvı yağı koyun. Sıvı yağ kızdığında kabukları temizlenmiş bademleri ekleyip bademler açık kahverengine dönene kadar kavurun.

Kavrulmuş bademlere pirinci ekleyin (ben nişastasının gitmemesi için pirinci yıkamıyorum. Arzu ederseniz önceden pirinci suda bekletip suyunu süzerek kullanabilirsiniz).

Bademlerle pirinci biraz kavurun, pirinçlerin şeffaflıklarını kaybedip biraz beyazlaşması gerekiyor. Ardından hemen kaynar suyu, tuzu, şekeri (tane tane olmasında yardımcı oluyor), limon damlasını (pirinçlerin parlaması için) ekleyip iki - üç defa karıştırıp çok kısık ateşte pirinçler tamamen suyunu çekene kadar pişirin.

Pirincin tamamen suyunu çektiğini en iyi pilavın üzerinde küçük küçük delikler olmasından anlayabilirsiniz.

Pilav piştiğinde altını kapatıp tereyağını ekleyin, biraz karıştırıp demlenmesi için kapağını sıkıca kapatın. 10 dakika bu şekilde demlendirin.

Ve bademli pilav servise hazır.

Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışır (arzu ederseniz kuru erikli osobuko, kolay kuyu kebabı, tavuk kokoreç, tavada tavuk kanat ızgara, domatesli tembel köftesi ya da pane tavuk kanadı gibi bir et yemeği yapabilirsiniz).

Afiyet olsun :o)

Not: Resimdeki pilavın neden bembeyaz olmadığını soruyorsanız hemen cevaplayayım. Yanında kolay kuyu kebabı yapmıştım. Ve kebabın en son tencerede kalan sosundan hafifçe üzerine gezdirdim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder