3 Şubat 2014 Pazartesi

ÇÖKERTME KEBABI TARİFİ (NASIL YAPILIR?)


Malzemeler (3 kişilik):

300 gram dana bonfile ya da biftek
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı kaynar su
Yarım kesme şeker (veya yarım tatlı kaşığı toz şeker)
Bir tutam kimyon
Bir fiske karabiber
Bir tutam pul biber
Bir tutam nane
Bir tutam sumak
Bir tutam tuz
Bir tatlı kaşığı dolusu kekik
2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı olabilir)
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
3 büyük boy patates (ya da 6 adet küçük taze patates)
Kızartmalık sıvı yağ (ben fındık yağı kullanıyorum)
200 gram yoğurt
2 diş sarımsak

Eti marine etmek için:

Bir küçük kuru soğan
Yarım su bardağı süt
Yarım şişe soda
2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı olabilir)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber

Yapılışı:

Eti ince şeritler halinde döner inceliğine yakın kesin. Bunun için en kolay yol eti biraz dondurup, sertleştiğinde kesmek. Bu şekilde çok daha rahat oluyor. Ya da kasabınızdan satın alırken bu şekilde doğramasını rica edebilirsiniz.



Kuru soğanı rendeleyin.

Bir kabın içinde tüm marinasyon malzemelerini birleştirip karıştırın (rendelenmiş kuru soğan, süt, soda, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, bir tutam tuz ve bir fiske karabiber).

Şeritler halindeki etleri bu karışımın içine boca edip etleri zedelemeden iyice karıştırın. Kabın ağzını strech folyo ile kapatıp bir gece buzdolabında bekletin.

Yemeği pişireceğiniz zaman, öncelikle patatesleri kibrit çöpü büyüklüğünde doğrayın (sanırım bu yemeği yapmadaki en çok zamanı bu işlem alıyor). Tarifimde taze patates kullandığımdan kabuklarını soymadan doğradım. Eğer normal patates kullanacaksanız kabuklarını doğramanızı tavsiye ederim.

Doğradığınız patatesleri üzerlerini geçecek kadar soğuk su ve 1 tatlı kaşığı tuz attığınız bir kapta tutun ki kızartma yapana kadar kararmasınlar.

2 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice cılk olana kadar dövüp yoğurtla karıştırın ve bunu daha sonra kullanmak üzere bir kenara kaldırın.

Kızartma yağını derince bir tavaya koyup, kızdığında patatesleri kızartmaya başlayın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, patatesleri sudan çıkarttığınız gibi yağa atmamanızdır. Çünkü sulu patatesler hem yağın çok sıçramasına hem de yağın soğuyup patateslerin fazlaca yağ çekmesine neden olacaktır. Bu nedenle kızartacağınız patatesleri önce bir kağıt havluya ya da normal havluya çıkartıp, üzerlerine başka bir kağıt havluyla hafif bastırarak kurutun. Sonrasında kızgın yağa atın.

Patatesler çok ince olduğundan yağa attıktan sonra yapışabilir. Bu nedenle yağa atar atmaz bir kaşıkla karıştrın ve yapışmasını önleyin.

Patatesler kızarırken bir teflon tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağ koyup iyice kızdırın. Tava iyice kızdığında etleri marine suyundan süzerek alıp, kızgın tavanın içine koyun ve arada karıştırarak pişirin. Etler tamamen piştiğinde altını kapatıp bir tutam kimyon, bir fiske karabiber ve 1 tatlı kaşığı kekik döküp karıştırın.

Bu esnada bir başka teflon tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Yağ biraz kızdığında 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kavurun. Salça kavrulduğunda (fokurdadığında kavrulmuş olur), yarım su bardağı kaynar suyu ekleyip karıştırın. Salçalı su boza kıvamına geldiğinde altını kapatıp hemen bir tutam pul biber, bir tutam nane, bir tutam sumak, şeker, tuz ve 1 yemek kaşığı tereyağını katıp karıştırın (o sıcaklıkla tereyağı hemen eriyecektir).

Veeee geldik hepsini birleştirmeye. Tabağa önce kızarmış patatesleri, üzerine sarımsaklı yoğurdu, onun üzerine etleri ve en üste de tereyağlı salçayı dökün.

Çökertme kebabından önce sarımsaklı un çorbası ikram etmeye ne dersiniz? Ya da kebabın yanında zeytinyağlı ıspanak kökü de yapabilirsiniz :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Patatesler kızardığında servis tabağı yerine öncelikle birkaç kat peçete serdiğiniz bir başka tabağa çıkartmanızı öneririm ki yağı süzülsün ve fazla yağı gitsin. Daha sonra servis tabaklarına alabilirsiniz.

Bana bu yemeğin yapımında canla başla yardımcı olan canım öğrencim Sena Kutluay'a çok teşekkür ederim. :o)


Canım Sena'm


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder