13 Şubat 2014 Perşembe

PATATESLİ GÖZLEME TARİFİ (YUFKADAN GÖZLEME)


Malzemeler (1 kişilik):

Bir yufkanın 1/4'ü
1 küçük taze patates (benim kullandığım yumurtadan daha küçüktü)
Kibrit kutusu büyüklüğünde taze kaşar peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)

Yapılışı:

Yufkanın 4'te birini tezgaha yayın (resim 1)



resim 1

Resim 2'deki gibi sivri kenarlardan birini kesip yufkanın tam ortasına koyun.

resim 2
Daha sonra diğer köşeyi de kesin ve yine yufkanın ortasına koyun (resim 3).

resim 3

Son olarak da 3 köşeyi kesin ve onu da yufkanın ortasına koyun (bu aşamada aşağı yukarı bir kare elde etmiş oluyorsunuz)(resim 4).

resim 4

Bir kaba patatesi (pişirmeden, çiğ haldeyken) ve peyniri rendeleyip karıştırın (arzu ederseniz bu aşamada baharat ekleyebilirsiniz. Ben acı çok sevdiğimden pul biber ekledim. Ya da bir yemek kaşığı kıyılmış maydanoz/dereotu gibi bir yeşillik de koyabilirsiniz)

Yufkanın ortasında duran parçaların üzerine patatesli peynir karışımını yaydırarak dökün.

Malzemeyi döktükten sonra, yufkanın sağ ve solundaki iki kenarını ortaya doğru kapatın.

En son yufkanın alt ve üst iki kanerını ortaya doğru kapatın (resim 5). Böylece gözlemeyi tamamen kapatmış oluyorsunuz.

resim 5

Gözlemenin bir yüzüne, fırçayla bir yemek kaşığı sıvı yağı sürün (sürerken yufkayı zedelememeye dikkat edin).

Teflon tavayı iyice kızdırın, tava ısındığında altını kısın. Gözlemenin yağlı kısmı tavaya değecek şekilde kısık ateşte pişirmeye başlayın.

Bir yüzü pişerken gözlemenin üstte kalan diğer yüzüne de bir fırça yardımıyla bir yemek kaşığı sıvı yağ sürün.

Gözlemenin bir yüzü piştiğinde diğer yüzünü çevirin.

Gözlemenin her iki yüzü de kızardığında servis yapabilirsiniz.

Bu gözlemeyi kıymalı (önceden kavrulmuş 100 gram kıyma yeterli olacaktır), ıspanaklı (100 gram ıspanak yeterli olacaktır. Daha ilerde ıspanaklı börek tarifi vereceğim. Ancak tarifi yazana kadar ipucu vereyim: ıspanakları önceden yağ ve baharatlarla ya da beyaz peynirle ovalamanız ve diriliklerini kaybettirmeniz gerekir), peynirli ya da istediğiniz herhangi bir malzeme ile yapabilirsiniz.

Yufka parçalarını yufkanın ortasına koymamızın sebebi gözlemenin her iki tarafında da eşit kalınlık olması için.

Gözlemenin yanında ne tavsiye edeceğime gelince. Gözleme genelde kahvaltıda tüketilir. Bu nedenle yanında domates, peynir, zeytin gibi kahvaltılık gıdaları tavsiye ederim.

Ancak başka bir öğünde tüketiyorsanız tabi ki ayran (bir arkadaşımın deyişiyle şöööyylee köpüklü bir ayran :o)) ya da cacık harika olacaktır :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Merak etmeyin patates rendelendiği için gözlemeyle birlikte kolaylıkla pişiyor. Çiğ yemek zorunda kalmayacaksınız içiniz rahat etsin :o))

Eğer gözleyi kıymalı yapacaksınız kıymayı önceden kavurmanız gerekir. Bu tarif için 100 gram kıyma yeterli olacaktır. Kıymayı 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurduktan altını kapatıp çok az kimyon, çok az karabiber ve tuz katıp karıştırın. Soğuduktan sonra gözlemenin içine koyabilirsiniz. Kıyma önceden pişmiş olduğu için gözlemeyi kısık değil normal ateşte pişirebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder