8 Haziran 2014 Pazar

KIYMA KAVURMANIN PÜF NOKTALARI


Çoğunlukla eve aldığım et, kıyma gibi ürünleri porsiyonluk parçalara bölerek dondururum ve gerektiğinde, gerektiği kadar çözdürerek kullanırım.

Ancak bazen işlerim dolayısıyla zamanım o kadar kısıtlı oluyor ki, kıymayı bölmek için zaman bulamadan olduğu gibi dondurucuya koyuyorum. Çözdürdüğümde ise ihtiyacım olan miktarı kullanıp gerisini kavurarak saklarım.

Neredeyse birçoğumuzda olduğu gibi mutfaktaki püf noktaları da annemden öğrendim. Canım annemin de söylediği gibi, kıyma kavurmada dikkat edilmesi gereken konular şöyle:



Malzemeler:

Yarım kilo kıyma
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yarım çay bardağı sıvı yağ (dana kıymada yarım çay bardağı sıvı yağ yeterli geliyor. Eğer koyun kıymasıysa yağ miktarını 1/4 çay bardağı olarak değiştirebilirsiniz)


Yapılışı:

Öncelikle kavrulmuş kıymayı buzdolabında birkaç gün saklamak istiyorsanız, bozulmaması için kesinlikle içine soğan koymayın . Soğan kavrulsa da kıymanın bozulmasına, acımasına ve ekşimesine sebep olacaktır. Bu nedenle kıymayı kavurup saklayın, yemek yapacağınız zaman soğanı tencerede kavurup kıymayı katarak yemeğinizi yapın.

Kıymayı kesinlikle buzluktan aldığınız gibi, dondurulmuş haliyle kavurmaya çalışmayın. Kıymayı önce buzdolabının normal katında bekleterek tamamen çözdürün, sonrasında oda ısısına gelmesi için buzdolabının dışında bekletin.

Kıymayı kavurmak için tavaya sıvı yağı koyup kızmasını bekleyin.

Kızgın yağa kıymayı katıp, hafifçe ezerek ve karıştırarak yapışmalarını ve büyük toplar halinde pişmelerini önleyin. Bu nedenle özellikle başlangıçta, kıyma renk değiştirene kadar karıştırma ve hafifçe ezme işlemlerine devam edin.

Kıyma su salıp bu suyu tekrar çektiğinde kavurmanız pişmiş demektir. Altını kapatmadan 1 dakika önce tuz, karabiber ve kimyon ekleyin.

Bir arkadaşım neden her et yemeğine kimyon kattığımı sormuştu. Kimyon toprak kokusu içeren bir baharattır. Et ile birleştiğinde çok doğal bir tat oluşmasını sağlar ve lezzetini arttırır.

Tuz, karabiber ve kimyon ekledikten sonra bir iki defa karıştırıp ocağı söndürün.

Kıymayı cam bir kaba koyup, biraz ılındıktan sonra hava almayacak şekilde kapatın. Üzeri çok fazla hava alırsa kuruma başlayacaktır.

Yeterli soğukluğa ulaştığında buzdolabında saklayabilirsiniz.

Eğer kıyma kavurmanız uzun süre dayansın isterseniz, eklediğiniz tuz miktarını biraz fazlalaştırın. Ancak daha sonra yemeğe kattığınızda yemeğin tuz oranına dikkat ederek, ekstra tuz eklemeyin.

Kolay gelsin :o)


4 yorum:

  1. Allah razı olsun bugünden beri canım kıyma kavurmak istiyordu bir püf noktası var mıdır şimdi mutfağa dalıp eti ziyan etmeyeyim diye araştırdım internetten bu sayfayı buldum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkürler, şimdiden afiyet olsun, iyi bayramlar :o)

      Sil
  2. Kendi yağıyla kavrulur diye düşünüyordum, iyiki burayı okumuşum teşekkürler Gülden hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kendi yağında kavuranlar da oluyor ama o şekilde biraz kuru kalıyor. Yine de ağız tadına göre değişir :)

      Sil