8 Mayıs 2014 Perşembe

EVDE KUMPİR NASIL YAPILIR? (KUMPİR TARİFİ)


Malzemeler (1 kişilik):

1 adet çok büyük boy patates
1,5 kibrit kutusu büyüklüğünde rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ

İsteğe bağlı malzemeler (ben sadece 3 tanesini kullandım):

7 adet biberli dilimlenmiş yeşil zeytin
7 adet dilimlenmiş siyah zeytin
1 yemek kaşığı dolusu haşlanmış süt mısır
2 adet çok ufak doğranmış kornişon turşu
1 yemek kaşığı kapari
1,5 yemek kaşığı kısır
1 adet haşlanmış ve ince dilimlenmiş sosis
2 yemek kaşığı kırmızı lahana salatası
2 adet közlenmiş kırmızı biber turşusu
4 adet haşlanmış dilimlenmiş mantar
1 yemek kaşığı zeytin ezmesi
2 yemek kaşığı rus salatası (amerikan salata)
Ketçap
Mayonez
Hardal

Yapılışı:

Patatesin kabuğu çok iyi yıkayın, hatta arzu ederseniz bir fırça ile biraz fırçalayarak yıkayabilirsiniz.

Bir kürdanı  patatese batırıp çıkartarak, her iki yüzüne de 15'er delik açın.


Bir alüminyum folyo ile patatesi hava almayacak şekilde sarın.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1,5 saat patates yumuşayana kadar pişirin (patatesin büyüklüğüne göre pişme süresi değişiklik gösterebilir. Bu nedenle üstten biraz bastırarak yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz).

Patates yumuşadığında fırından çıkartıp alüminyum folyoyu açın ve bu defa açık haliyle fırına verip kabuğu sertleşene kadar (yaklaşık 15 dakika yeterli oluyor) pişirmeye devam edin.

Pişmiş patatesi fırından çıkartıp ince kenarından uzunlamasına 2'ye bölün. Taban kısmını tam kesmeyin.

Patates açılınca, bir kaşıkla biraz kabuğundan sıyırıp tereyağ ve rendelenmiş taze kaşar koyarak kabuğun dışına taşırmadan sürekli karıştırın. tereyağının ve kaşarın eşit dağılması önemli. Zaten kaşardan dolayı patatesin uzamaya başladığını fark edebilirsiniz.


Bundan sonrası tamamen isteğinize bağlı. Arzu ederseniz biraz tuz ve karabiber koyarak bu haliyle de yiyebilirsiniz. Ya da isteğe bağlı malzemeler bölümünde yazdığım malzemelerden koyarak biraz daha karıştırabilir ve o haliyle yiyebilirsiniz.



Kumpir çok doyurucu bir yemek olduğundan yanında çoban salata gibi hafif bir salata öneririm.

Afiyet olsun :o)


7 yorum:

  1. Burası yorumsuz kalmamalı. Bu kadar net verilen bir tarif insanın işini çok kolaylaştırıyor. 200 derecede tam 1,5 saat yetti, kumpir için sonrası önemli değil zaten. Ben şahsen meksika fasulyesi salatası bile koydum, çok güzel oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel sözleriniz için çok çok teşekkürler. Elimden geldiğince bütün tariflerimi tüm detayına kadar tam ölçüleriyle yazmaya çalışıyorum. "Göz kararı" sözünü tariflerimde göremezsiniz :o) Meksika fasulyesi de gerçekten iyi fikir. Aklımda bulunsun. Eminim yaptığınız kumpir çok güzel olmuştur. Afiyet olsun :o)

    YanıtlaSil
  3. Kumpiri boylu boyunca yarmak yerine uzerinden ince bir dilim kesip oradan girilirse daha az dagilir.

    YanıtlaSil
  4. Evet sizin yönteminizle de olabilir. Ama sokakta yapılan kumpirlerde (özellikle İstanbul - Ortaköy'deki meşhur kumpirciler :o) boylu boyunca yararak yapıyorlar. Hani evde yapılanın da sokaktakiyle aynı görüntü ve lezzeti vermesini düşünerek bu şekilde tarif ettim. Ama tabi ki kapak kesilerek de çok güzel olur. Fikir için teşekkürler, çok sevgiler :o)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler bu detaylı anlatiminiz için şu anda yapıyorum bakalim nasil çıkacak merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  6. 1.5 saat pişirdim içi hala çok sert. Kullandığım patateslerde küçük..
    şimdi folyoyu açtım 20 dakika daha bekleyeceğim. umarım olur.
    Sadece közlenmiş patates çekti canım bu saatte. umarım olur.

    YanıtlaSil
  7. Siz ve sizin gibi insanlar olmasa bizim gibi ailesi yaninda olmadigi icin biseyleri ogrenemeyenler sap gibi kalirdi ama boyle tarifler sayesinde cok hamaratim ☺

    YanıtlaSil