7 Nisan 2014 Pazartesi

KISIR


Kısırı 2 şekilde yapmak mümkün. İlk tarifim bizim evde sürekli yapılan şeklidir. İkincisi ise Adana usulüdür :o) Ben her ikisini de çok seviyorum.

Malzemeler (4 kişilik):

1 su bardağı köftelik ince bulgur
3/4 su bardağı kaynar su
1 limonun suyu (eğer limonunuz sulu değilse 1,5 limon da kullanabilirsiniz)
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
10 sap taze soğan
4 yemek kaşığı dolusu sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası (eğer biber salçası istemezseniz domates salçasının miktarını 2 yemek kaşığı olarak değiştirebilirsiniz)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Bir fiske kimyon
Bir fiske karabiber
Bir tutam kuru nane
Bir fiske sumak
Bir tutam pul biber (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz

Yapılışı:

1. tarif:

Bulguru bir kaseye koyup üzerine kaynar su dökerek hemen kasenin ağzını kapatın. Eğer kapağı sıkı kapanmıyorsa strech film kullanabilirsiniz.

Taze soğanları ince ince doğrayın.

Bulgur tüm suyu çektiğinde tüm malzemeyi katıp bulgurları ezmeden karıştırın.

Salçadan dolayı tamamının eşit olarak kırmızı bir renge dönmesi gerekiyor. Servis tabağına almadan önce tadına bakmanızı tavsiye ederim. Tuz, ekşilik ve acı miktarı tamamen ağız tadına göre değişebilir.

2. tarif:

İlk tarifteki malzemeler listesine ek olarak:

1 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet kuru soğan (bu durumda taze soğan miktarını da 3 adet olarak değiştirin)

Kuru soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Belirtilen miktarda sıvı yağı kızdırıp kuru soğanı kavurun (taze soğan kavrulmayacak). Soğanlar yumuşadığında salçayı ekleyin ve salçanın da 1-2 dakika kokusu çıkana kadar pişmesini sağlayın.

Domatesin kabuğunu soyup olabildiğince küçük küpler halinde kesin.

Biberleri ince ince kıyın.

İlk tarifte olduğu gibi bu tarifte de önce bulguru kaynar suda kapağı kapalı olarak bekletin. Sonrasında domates hariç tüm malzemeyi katıp karıştırın.

Kısır kıvama geldiğinde domatesi de ekleyip bir kez daha karıştırın (domates önceden konulursa sulanacak ve bulgurların yapışmasına neden olacaktır).

Servis tabağına koymadan önce tadına bakıp, tuz, ekşilik ve acı dengesini kontrol edin.

Önemli bir not ekleyeyim: Her iki tarifte de bulguru ezerek değil aksine hafifçe havalandırarak karıştırın.

Kısırın yanına çay saati gıdalarından haşhaşlı kek ve kıymalı kol böreği yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


2 yorum:

  1. Kısır tarifi tarafımdan dün denendi ve nefis oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim, ellerine sağlık :o) afiyet olsuunn :o)))

    YanıtlaSil