23 Nisan 2014 Çarşamba

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


Malzemeler (4 kişilik):

2 demet deniz börülcesi
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Su

Yapılışı:

Deniz börülcelerini suda bekletme yöntemi ile yıkayın. Ardından genişçe bir tencereye koyup, üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyun ve haşlayın.


Su fokurdamaya başladıktan sonra yarım saat haşlamanız yeterli gelecektir.

Haşlama işleminin ardından deniz börülcelerini delikli kevgir ile kaynar suyun içinden süzerek alıp, içine buz atılmış soğuk suya koyarak bekletin (bu şekilde canlı yeşil renklerini kaybetmemiş olurlar). Bekleme süresi olarak 5 dakika yeterlidir.


2 diş sarımsağı ya çok minik doğrayın ya da tuzsuz bir şekilde havanda döverek ezin (ben ezme yöntemini tercih ettim).

Dövülmüş ya da doğranmış sarımsaklara limon suyunu ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.

Soğuk sudaki deniz börülcelerini bir kevgire çıkartarak suyunun süzülmesi sağlayın.

Suyu süzülmüş deniz börülcelerinden birini alıp, bir elinizle kökün ucundan tutup, diğer elinizle kök kısmından uca doğru sıyırın. Böylelikle deniz börülcelerinin yeşil kısımları içindeki kılçıktan rahatlıkla sıyrılarak çıkacaktır.






Tüm deniz börülcelerine aynı işlemi uyguladıktan sonra bir tabağa alıp üzerine sarımsaklı sosu gezdirip karıştırın.

Deniz börülceleri kendinden tuzlu olduğundan ekstra tuz eklemenize gerek yok.  Ayrıca limon suyu, zeytinyağı gibi gıdaların zevkinize göre miktarını ayarlayabilirsiniz. Bir arkadaşım bu tarifi çok sarımsaklı seviyor. Bunu da not olarak eklemek istedim.

Özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakışan deniz börülcesi salatasını, somon lakerda ve kağıtta çipura balığı ile sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder