22 Nisan 2014 Salı

ACI KIRMIZI BİBERİN FAYDALARI VE ZARARLARI


Çocukluğumdan beri acı yemeye bayılırım. Muhtemelen aklınıza nereli olduğum sorusu gelmiştir, hatta birçoğunuz benim sıklıkla acı yenen bölgelerden olduğumu düşünebilir :o)

Hayır düşündüğünüzün aksine tam bir İstanbul'luyum. Neden bilmiyorum içimdeki acı yeme sevdası gün geçtikçe artıyor (umarım ailem beni hastanede karıştırmamıştır :o))

Gelelim bu günkü konumuza: Acı yemenin faydaları ve zararlarına..


Dün yazdığım Migren Krizlerini Engelleyin yazısında, acının içindeki etken maddeden bahsetmiştim ama okumayanlar için tekrar yazayım.

Acının içeriğinde "kapsaisin" denilen bir madde vardır. Bu madde birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Aşağıda liste halinde bu rahatsızlıları sıraladım. Aynı zamanda acı günlük A vitamini kaynağı beta-karoten ve C vitamini ihtiyacımızın 2 katını karşılar. İçeriğinde bulunan lifler ise sağlığımızı olumlu yönde etkiler.

Küçük bir not eklemek istedim. Ne yazık ki piyasada içine kırmızı renkte boya katılmış biberler de bulunuyor. Bu nedenle güvendiğiniz ve bildiğiniz bir baharatçıdan almanızı ve özellikle acı isot tüketmenizi tavsiye ederim.

FAYDALARI:

* En önemli faydası şudur: Kırmızı acı biberin kanserli hücreleri öldürdüğü kanıtlanmıştır. Bunu yaparken sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermemektedir. Kısaca acı kırmızı biber doğal bir kemoterapidir. Bu özellik en çok Urfa ve Antep yöresinde tüketilen "İsot"'ta bulunmaktadır.

* Migren ağrılarını azaltır ve gelmesini önler (Bakınız: Migren krizlerini engelleyin),

* İçerdiği lif oranıyla kabızlığa iyi gelir ve bağırsakların çalışmasını sağlar,

* İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır,

* Balgam söktürücü işleviyle solunum zorluklarını giderir ve bronşite iyi gelir,

* Metabolizmayı hızlandırıp yağları yakar ve zayıflatır,

* Kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi riskinden korur,

* Kolestrolü ve trigliseriti düşürür,

* İçerdiği kapsaisin maddesiyle beynin endorfin salgılamasını sağlar. Endorfin ise vücudumuzda morfin etkisi göstererek ağrıları azaltır (romatizmal ağrılar, diş ağrısı vs)

* Grip mikrobunu öldürür ve vücut direncini arttırır,

* Yaşlanmayı geciktirir,

* Felç oluşumunu önlemede yardımcı olur,

* Kan şekerini dengeler, şekeri düşürür,

* Eklem iltihabı ağrılarını azaltır hatta yok eder (romatizma gibi)

* Burkma ve zedelemelerde şişmeyi ve morarmayı önler. Aynı zamanda iyileşmeyi hızlandırır (Bakınız: Burkma ve zedelemelere karşı tedavi),

* Sinüsleri dolu olanların solunum yollarının temizlenmesinde yardımcı olur,

* İktidarsızlığa karşı iyileştirme gücü vardır,

* Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

ZARARLARI:

Hiçbir hastalığınız yoksa, acı yemek size bir zarar vermez. Ancak şu hastalıklarda kişiyi etkileyebilir:

* Hemoroid hastalarını zor durumda bırakabilir,

* Ülseri olanlar için midede yanma yapabilir. (Hemen belirteyim acı biber kişiyi ülser hastası yapmaz. Çoğunlukla bu bilgi yanlış bilinir, acının mideye zarar verdiği düşünülür. Halbuki doğal acı tüketmek mideye zarar vermez. Sadece halihazırda ülser hastalığınız varsa bunu tetikler. Ama tek başına sizi ülser hastası kesinlikle yapmaz)

Ülser hastasıysanız ve düzenli olarak acı tüketecekseniz doktorunuza danışarak bir mide koruyucu ilaç da kullanabilirsiniz.

Acı biberi mümkünse yağda kavurmadan tüketin, faydası daha çok olacaktır.

* Son olarak acı yemenin kişiyi asabi yaptığı söylenir. Hatta bu nedenle acı yenen ülke insanlarının daha asabi ve saldırgan olduğu bilinir. Eh bunu da kendinizi bilinçli bir şekilde engelleyerek önleyebilirsiniz :o)

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Karabiberin faydaları ve zararları

MİGREN KRİZLERİNİN GELMESİ ENGELLENEBİLİR

Sağlıklı günler dilerim :o)


1 yorum:

  1. GÜNLERDİR MEVSİMSEL GRİBİN ETKİSİ VUCUDUMDA HİSSEDİYORDUM BESLENME TARZIMI DEĞİŞTİRDİM SABAHLEYİN GÜZEL TERBİYE EDİLMİŞ BOL SAMIRSAKLI VE EV SİRKELİ VE ACI BİBER (DOĞAL İŞKEMBE ÇORBASI İÇTİM, ÖĞLEN ÖZEL ACI DOĞAL EV SİRKELİ BİBER TURŞUSU İLE ÇOK AZ YEMEK YEDİM VALLA HER YERİM ISINDI TERLEDİM ÇOK İYİ GELDİ TABİ BASUR SORUNUM YOK OLANLAR DİKKAT

    YanıtlaSil