18 Haziran 2014 Çarşamba

TAVUKTAN YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI


Malzemeler (6 kişilik):

2 litre su
3 adet tavuk but (kalçasıyla beraber. Kemiği de üzerinde olmalı)
2 adet defne yaprağı
2 adet kereviz sapı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı tel şehriye
4 diş sarımsak
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
1 tatlı kaşığı dolusu un
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt

Sos Malzemeleri:

5 diş sarımsak
Bir tutam tuz
2 limonun suyu
Sirke

Yapılışı:

Soğanın kabuğunu soyup 2'ye bölün.


Havucun üzerini sebze soyucu ile kazıyıp gelişi güzel 2 - 3 parçaya bölün.

Kereviz saplarını 2 - 3 parçaya kesin.

Tencerenin içine tavuk butlarını, kesilmiş havuç, soğan ve kereviz saplarını, son olarak da defne yapraklarını koyarak kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın.

Ben tavuğun derisini çıkartmıyorum, bu şekilde yemeğin tadı daha hoşuma gidiyor. Ancak daha sağlıklı olmasını istiyorsanız çıkartabilirsiniz.

Su fokurdamaya başladığında tencerenin altını çok kısıp 45 dakika daha kaynatın (tencerenin kapağı kapalı olsun). Ocağı olabildiğince kısık konuma getirmeyi unutmayın.

Yeterli süre geçtiğinde ocağı kapatıp bir kevgir yardımıyla tavuğun haşlama suyunu süzüp bir başka tencereye alın (Bu şekilde harika bir tavuk suyu elde ediliyor. İçindeki havuç, kereviz sapı, soğan ve defne yapraklarını atabilirsiniz).

Suyunu süzdüğümüz tavuk butlarının etlerini didikleyin, yani küçük küçük parçalar halinde kopartın. Parçaların büyüklüğü tamamen zevkinize göre değişir, kimileri çorbada büyük parçalar sever :o)

4 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice sulanana kadar ezin.

Tenceredeki tavuk suyuna, ezilmiş sarımsaklarla beraber 1 çay bardağı tel şehriyeyi de ekleyin ve kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.

Yumuşadığında didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin.

Tavuk etlerini ekler eklemez, bir kapta 1 tatlı kaşığı un ve 1 yemek kaşığı yoğurdu güzelce çırpın.

Çok yavaş bir şekilde bu karışımı çorbaya azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin (hızlı karıştırırsanız yoğurt kesilebilir).

Yoğurdun tamamını kattıktan sonra çorba bir kez fokurdadığında altını kapatın.

Bu aşamada çorbanın sos malzemelerini de hazırlayarak sofranıza götürebilirsiniz.

5 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice sulanana kadar ezin ve limon suyuyla karıştırın.

Sirkeyi de sofranıza ayrı bir şişede götürmenizi tavsiye ederim.


Arzu ederseniz çorbayı tabaklara servis yaptıktan sonra üzerlerine pul biberli tereyağ gezdirebilirsiniz.

Tabi ki yanında tavuk kokoreç yapmanızı tavsiye ederim :o) Ya da orijinal haliyle kokoreç kavurma da yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Not: İşkembe çorbasını daha unlu yapanlar oluyor. Ancak tanıştığım bir mutfak şefi "Kendi işkembe çorbasına güvenen un miktarını az tutar. Çünkü un sadece ayıp örtmek için, yemek güzel olmadıysa kullanılır" demişti. Bu nedenle dışarıda işkembe çorbası içtiğimde un miktarına mutlaka bakarım. Bugün sunduğum tarifte de gördüğünüz gibi un miktarını az tuttum :o) Ancak arzu ediyorsanız daha fazla ekleyebilirsiniz :o)



1 yorum:

  1. Harika bir tarif! Grip olmus esim icin yaptim. Koskoca tencerenin yarisini icti. Cok lezzetli, besleyici ve gercekten iskembeyi aratmiyor. Tesekkurler! -- sevi

    YanıtlaSil