18 Haziran 2014 Çarşamba

İYOT EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR


Tuz paketlerinin üzerinde "iyotlu ya da iyotsuz" gibi tanımlar görürüz. Peki nedir bu iyot? Ne işe yarar? Bugünkü yazımda sizlere olabildiğince iyot konusunu özetlemeye çalışacağım.

İyot bir mineral çeşididir. Bu mineralin büyük bir kısmı tiroid bezinde bulunur ve tiroid bezinin fonksiyonlarının düzenlenmesinde görev alır. İyot, tiroid bezinin etkilediği normal büyüme ve gelişme, enerji kullanımı ve kilo kontrolü, zihinsel fonksiyonlar, beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi çok önemli faaliyetlerin sorunsuz gerçekleştirilmesinin sağlanması için vazgeçilmez bir mineraldir.

İyot Eksikliğinden Kaynaklı Hastalıklar…


* Gebelikte iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiler.
* Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe neden olur.
* Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği, bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır.
* Yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozulmalara da yol açmaktadır.

İyot yetersizliği ve guatrın önlenmesinde en iyi yöntem olarak tuzun iyotlanması benimsenmiştir. Günlük iyot kullanımı yetişkinlerde en az 50 mikrogram, ortalama 100-300 mikrogram, en fazla 1000 mikrogramdır. Günde 5-15 gram tüketilen iyotlu tuz ile ortalama 150 mikrogram iyot alınır. Bu miktarlarda kullanılan iyotlu tuz sağlığa zararlı değildir ve yan etkileri yoktur. İyotlu tuz kullanımda insanların daha fazla tuz tüketmeleri değil, normalde her gün kullanılan tuzun iyotlu olması önerilmektedir.

İyotlu tuzun iyot içeriğini kaybetmemesi için; serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yemeklere konulan tuzdaki iyot pişirilme ile kayba uğradığından yemekle piştikten sonra tuz konulmalıdır. Unutmayalım ki, iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek hem çok zor hem de pahalıdır. Buna karşılık iyotlu tuz kullanmak hem sağlıklı hem de ucuzdur.

Sağlıklı Günler Dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder