22 Ocak 2014 Çarşamba

ŞEHRİYELİ PİLAV TARİFİ


Malzemeler (3 kişilik):

1 kahve fincanı arpa şehriye (veya tel şehriye)
2 kahve fincanı pilavlık pirinç
4,5 kahve fincanı kaynar su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
2 damla limon suyu
1/3 kesme şeker
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Sıvı yağı tencereye koyun, biraz kızınca arpa şehriyeleri ilave edin. Sürekli karıştırarak arpa şehriyeler açık kahverengi olana kadar kavurun.



Şehriyeler kavrulduğunda pirinci ilave edin (pirinci yıkanlar da vardır, ama bu şekilde nişasta gittiğinde ben yıkamamayı tercih ediyorum).

Pirinci kattıktan sonra bir iki kez karıştırıp ateşi olabildiğince çok kısın. Kaynar suyu, tuzu, 2 damla limon suyunu (parlaklık ve netlik vermek için) ve 1/3 kesme şekeri (çok çok az tadını vermek için, gerçekten harika bir tat veriyor) katıp bir iki defa karıştırın ve kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.

Pişme esnasında sadece suyunu çekmiş mi diye bakmak için çok kısa süreli ve çok hızlı bir şekilde kapağını açıp - kapatın.

Suyunu tamamen çektiğinde altını kısıp 10 dakika kapağını açmadan demlenmesini bekleyin.

Demlenince kapağını açıp içine bir kaşık tereyağını koyun ve tereyağının her tarafa iyice yayılması için karıştırın (eğer en baştan tereyağını koyarsanız pişme esnasında kokusunu kaybedecektir, bu nedenle tereyağını en son demlendikten sonra koymak daha güzel oluyor)

Ve pilavınız servise hazır... Yanında tavuk kokoreç, domatesli tembel köftesi ya da fırında kuzu incik yapmaya ne dersiniz? :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Pirincin cinsine göre çektiği su miktarı değişebilir. Ben organik pilavlık pirinç kullanıyorum ve 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su yeterli geliyor. Baldo cinsi 2 ölçüye yakın su çekebilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder