Malzemeler (6 kişilik):
40 adet asma yaprağı
1,5 çay bardağı pirinç
1 büyük soğan (veya 4 küçük arpacık soğan)
10 sap maydanoz
10 sap dereotu
1 çay kaşığı dolusu kuru nane
Bir fiske karabiber
Yarım çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı limon tuzu (6-7 limon tuzu parçacığı yeterli geliyor)
Bir tutam tuz
1,5 kesme şeker
2 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)
2 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Maydanozların ve dereotlarının saplarını kopartıp ince ince kıyın.
Limon tuzlarını, kesme şekeri ve bir tatlı kaşığı domates salçasını yarım çay bardağı kaynar suda karıştırarak eritin.
Sarmaları pişireceğiniz tencerede pirinci, soğanları, maydanozları, dereotlarını, karabiberi, sumak, nane, tuz, yarım çay bardağı zeytinyağını ve içinde limon tuzlarının, kesme şekerlerin ve salçanın eridiği kaynar suyu birleştirip güzelce karıştırın.
Yapraklarınız salamura ise tuzunun gitmesi için soğuk su dolu bir kaba koyup, iç malzemesi hazırlığına öyle başlayın.
Bu aşamadan sonra dolmalarınızı ince ince sarın. Bu tarifteki yaprak miktarı sarma kalınlığınıza göre değişiklik gösterebilir. Ben neredeyse işaret parmak inceliğinde sarmayı sevdiğimden 40 adet oldu.
Tüm sarmalar bittiğinde malzemeleri karıştırdığınız tencereye önce yapraklardan koparttığınız saplarını daha sonra dolmaları dizin. Üzerine bastırması için bir tabağı ters kapatın.
Geriye kalan yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin. Salçanın kalan 1 tatlı kaşıklık miktarını yarım su bardağı kaynar suda karıştırıp bunu da dolmaların üzerine dökün. Son olarak 1,5 su bardağı daha kaynar su ekleyip kısık ateşte dolmalar tüm suyu çekene kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Limonla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder