23 Ocak 2014 Perşembe

TAVUK NASIL PARÇALANIR

Soframda genel olarak her gıdanın organiğini tüketmeye çalışıyorum. Tavuğun ise organiği hep bütün halde geliyor, kendim parçalamak durumunda kalıyorum. Eğer siz de tavuğu kendiniz parçalamak istiyorsanız ve "Tavuk nasıl parçalanır?" diye sorguluyorsanız buyrun resimli anlatımlarım:

Eğer elinizde et ve sebze için ayrı ayrı kullandığınız kesme tahtaları varsa et için olanını tezgahınıza koyun. Eğer benim gibi tek kesme tahtası kullanıyorsanız, o zaman strech filmle iyice kaplayın, hem temizlemesi de çok kolay oluyor.

 Tavuğun boyun tarafı size bakacak şekilde kesme tahtasının üzerine koyun. Bacaklarından birinin gövdeye bağlandığı deriyi biraz kesin.



Şimdi 4 parmağınızı tavuğun kalçasına koyup, baş parmağınızla da bacağı tutun. Alttaki 4 parmağınızı bacağın gövdeye bağlandığı ekleme iyice bastırarak ve bacağı dışa doğru açarak eklem yerinden kırın.



Aynı işlemi diğer bacağa da uygulayın.


Kırıldığında üstten baktığınızda bir kemiğin dışa doğru çıktığını göreceksiniz. Bu kemiğin yanından olmak üzere bıçağınız yardımıyla bacağı gövdeden ayırmak için kesmeye başlayın.


İşlemi hep yavaş yapın ki etinden de kesmeyin. Bir bacak bittiğinde diğer bacağı da kesip ayırabilirsiniz.


Bacakları ayırdıktan sonra tavuğun göğsü üzerindeki deriyi elinizle ittirerek veya keserek çıkartın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken kanatların derilerini kesmemek.


Şimdi parmaklarınızla tavuğunun göğsünün tam üzerindeki uzun kemiği hissedin. Bıçakla o kemiğin sağından ya da solundan kesmeye başlayın.


Bıçağınızı hep tavuğun kaburga kemiklerine yapışık tutun ki, göğüs etlerini kayıp vermeden çıkartabilesiniz. Bıçakla keserken arada parmaklarınızla (parmaklarınızı kesmemeye dikkat ederek) kaburganın hizasında olup olmadığınızı kontrol edin.


Bu arada tavuğun kaburga kemikleri çok kırılgan ve kolay kesilebilecek kadar incedir. Bu nedenle kemiklerini kesmemeye, daha doğrusu göğüs etinde kemik kalmamasına dikkat edin.


Bir taraftaki göğüs etini ayırdıktan sonra aynı işlemi diğer tarafa da uygulayın.


Artık kanatları kesmeye başlayabilirsiniz. Kanatları baştan kesmememizin sebebi tavuğun gövdesinin dengede durması içindi. Yoksa özellikle göğüs etini çıkartmakta zorlanabilirsiniz.


Kanatları da aynı bacaklarda olduğu gibi kırıp sonra gövdeden keserek ayırın.


Kanatların iki eklemi vardır. en ince uç kısmını bağlayan eklemden kesin, çünkü en uç kısım yenmez, içinde et yoktur (ben bu uç kısımları tavuk suyu yapımında tencereye koyuyorum).



 Bu aşamada kanatları daha da bölmek isterseniz önce eklemin ortasındaki uzun perdeli deriyi biraz kesin. Sonra da eklemi önce kırıp, sonra kesimi gerçekleştirin.






















Eğer bacakların kemiğini de çıkartmak isterseniz, önce bir bacağı alın ve derili kısmı alta gelecek şekilde kesme tahtası üzerine koyun. (Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Bir yemek kursuna gitmiştim. Oradaki şefimiz, tavuğun parçalanmasını öğretirken "but kısmının kemiğini ayırmak için, tüm tavuğa harcadığınız vakitten daha fazlasını harcayacaksınız. Çünkü en zoru butu kemikten ayırmaktır!" demişti. Şimdi aynı cümleyi ben de size söylemek istiyorum, çünkü gerçekten yaptığınızda göreceksiniz ki en zoru bacaktan kemiği ayırmak)

Öncelikle bacağın kalın kısmının tam ortasındaki kemiği parmaklarınızla hissedin. Şimdi bıçakla kemiğin etrafındaki dokuyu (dokuyu diyorum çünkü lifler de var, et de var), biraz keserek kemiği ortaya çıkartın.



Parmağınızı kemiğin tam altından resimdeki gibi geçirmeye çalışın, böylece kemik altındaki etten de ayrılmış olacak (bu aşamada eğer parmağınızı geçirmekte zorlanıyorsanız bıçağınızla küçük bir oyun açabilirsiniz).



Şimdi bıçağı kemiğin altından enlemesine geçirip uca doğru hep kemiği etten sıyırarak yavaşça kesin. Kemiğin bir kısmını etten tamamen kurtarın (kemiğin diğer uç kısmı hala bacağa bağlı olmalı)






















Bu defa aynı işlemi bacağın uç yani but kısmına da uygulamanız lazım. Öncelikle butun üzerindeki deriyi yavaşça çok zedelemeden kesin.

Parmaklarınızla butun üzerindeki kemiği hissedin.


Bıçakla o kemiğin üzerinde bir yarık açın.


Parmağınızı alttan geçirin (yine zorlanıyorsanız önce bıçakla küçük bir oyuk açabilirsiniz).


Bıçağı enlemesine geçirin ve kemiği etten sıyırarak uca doğru kesin. en uç kısmındaki yağlı bölgeyi kemikte bırakın zaten bu kısım yenmiyor.


Şimdi iki kemiği de fotoğrafta olduğu gibi diklemesine tutun. Çok dikkatli ve yavaş bir şekilde kemiklerin uçlarını bacaktan ayırmak için küçük küçük kesin.




Burada önemli olan bacağın sırt kısmındaki deriyi asla kesmemek Bu nedenle işlemi çok yavaş ve çok küçük hareketlerle yapmanızı tavsiye ederim.



Kemik bacaktan tamamen çıktığında diğer bacağa da aynı işlemi uygulayın.


Bacaklardaki kemikleri ve gövdenin kaburgalı kısmını (göğüs etlerini kestiğimiz kaburgalı kısım) da tavuk suyunda kullanmak üzere saklayın.

Ayrıca bakınız: Tavuk Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kolay gelsin :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder