5 Ocak 2014 Pazar

KIYMALI BÖREK TARİFİ (KIYMALI BÖREK NASIL YAPILIR?)




Malzemeler (24 adet):

4 adet yufka
Yarım kilo dana kıyma
1 büyük kuru soğan
4 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı dolmalık karışık baharat
1 kahve fincanı dolmalık üzüm

Yapılışı:

Soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla beraber yarım su bardağı sıvı yağda pişirin, kıyma iyice kavrulsun. Piştikten sonra ateşi söndürüp içine tuz, karabiber, kimyon, dolmalık baharat ve dolmalık üzümü ekleyin, karıştırın. Kapağını kapatıp ılınana kadar bekletin.

Yufkalardan birini tezgaha yayıp üzerine bardaktaki kalan yağın 1/4'ünü gezdirin, elinizle de yağı yaydırıp yufkanın her tarafını yağlamaya çalışın.

Yağlanan yufkayı yarım ay olacak şekilde ikiye katlayın. Üzerine bir yemek kaşığı yoğurdu yine tamamen yaydırın.

Sigara böreği yapar gibi yarım ay şeklindeki yufkayı 6 parçaya bölün. Her parçaya kıyma harcından koyup sigara böreğinden daha kalın olacak şekilde sarın. (Kıyma harcını göz kararı 4 eşit parçaya ayırıp, her parçayı da yine göz kararı 6 eşit parçaya bölün)

Tüm yufkaları yukarıda anlattığım şekilde tek tek yağlayıp, yoğurtlayıp, parçalara bölüp, kıyma harcı koyarak sarın.

Böreklerinizi yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

Yumurtanın sarısını ayırıp böreklerin üzerine yumurta sarısından fırça yardımı ile sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat, üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder