Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
31 Ocak 2014 Cuma
ETLİ LAHANA DOLMASI TARİFİ
Malzemeler (6 kişilik):
1 büyük boy lahana
300 gram kıyma (dana veya koyun isteğe göre)
1 su bardağı pirinç (veya pilavlık bulgur)
2 büyük soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
2 adet domates
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
4 su bardağı kaynar su
Yarım çay bardağı kaynar su
Yapılışı:
Lahananın kök kısmını bir bıçakla huni şeklinde kesip çıkartın (bu işlem biraz zor oluyor ama bir müddet uğraşınca başarabildiğinizi göreceksiniz :o)).
Lahanayı büyük bir tencereye koyup yarısını geçecek kadar kaynar su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 15 - 20 dakika kapağı kapalı olarak kaynatın.
Kaynamış lahananın altını kapatıp, lahanayı içinden alın. Delikli bir kevgire koyup soğumasını ve süzülmesini bekleyin.
Soğanları olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.
Maydanoz ve dereotlarının saplarını koparıp ince ince kıyın.
Domatesleri güzelce yıkayıp ikiye bölün ve iç kısımlarını rendeleyin.
Bir çay bardağı kaynar suyun içine bir yemek kaşığı salçayı koyup karıştırarak salçanın erimesini sağlayın.
Bir kabın içine doğranmış soğanları, pirinci, kıymayı, kıyılmış maydanoz ve dereotlarını, kesilmiş domatesleri, naneyi, karabiberi, kimyonu, bir tatlı kaşığı tuzu, yarım çay bardağı sıvı yağı ve salçayı karıştırdığınız bir çay bardağı suyu ekleyip çok iyi bir şekilde karıştırın. Tüm malzemelerin her tarafa eşit dağıldığından emin olun.
Soğumuş lahananın yapraklarını zedelemeden yavaşça ayırın.
Yaprakları ayırma işlemi bittikten sonra ortalarındaki kalın damarı keserek çıkartın. Bu şekilde yapraklar ikiye de bölünmüş oluyor (eğer yumuşamamış yapraklar varsa tekrar pişirme suyunun içine alıp 5 - 10 dakika daha kaynatabilirsiniz. Zamanla yapa yapa yaprakların ne zaman yumuşadığıyla ilgili alışkanlık kazanıyorsunuz).
Ortadaki damarı çıktıktan sonra bile çok büyük olan yaprakları da enlemesine ikiye bölün.
Bundan sonrasında sarma işlemine başlayabilirsiniz.
Yaprakların geniş kenarına 1 tatlı kaşığı iç harcından koyup sıkı sıkı sarın (sarma işleminde önemli olan yaprakları yırtmayacak sıkılıkta sarabilmeniz).
Bir tencereye dolmaları yan yana dizin.
Eğer elinizdeki iç artarsa ve asma yaprağınız da varsa, bir kısmını da asma yaprağı ile sarabilirsiniz.
Tüm yaprakları sarıp tencereye yerleştirdiğinizde dolmaların üzerine ağırlık yapması için bir tabağı ters olarak kapatın.
1 su bardağı kaynar suya 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı dolmaların
üzerine döküp altını kısık ateşte yakın (dolmaların üzerine kapattığınız tabağın kenarlarından dökmeniz gerekiyor).
Ve tencerenin kapağını kapatmadan önce son olarak 3 su bardağı kaynar su ile yarım çay bardağı sıvı yağı dökün (yine dolmaların üzerindeki tabağın kenarlarından dökebilirsiniz)
Dolmalar şeffaflaştığında ve yumuşadığında etli lahana sarmanız hazır demektir.
Üzerine yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Not: Lahana dolmaları için genel olarak şunu söyleyebilirim. Eğer mutfakta çok zaman geçirmeyi sevmiyorsanız bu yemek pek size göre değil. Çünkü gerçekten vakit alıyor. Ama bu lezzet için değer diye düşünüyorum :o)
Lahana yapraklarından kestiğiniz damarlar ve kullanılmayan yapraklarla lahana salatası ya da kapuska yapabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder