30 Ocak 2014 Perşembe

ALİ PAŞA KEBABI TARİFİ


Malzemeler (12 adet):

500 gram dana (veya kuzu) kuşbaşı et
2 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı kırmızı şarap (tamamen isteğe bağlı, etleri yumuşatmak için kullanılıyor)
7 adet kıl biber (veya 4 adet sivri biber) (isteğe göre acı da olabilir)
1 büyük kuru soğan
2 adet domates
1 çay kaşığı dolusu kimyon
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
3 adet yufka
10 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta

Yapılışı:

Bir tencereye etleri, bir yemek kaşığı sıvı yağı, kırmızı şarabı (isteğe bağlı, özellikle günümüz etleri çok sert olduğundan bu şekilde yumuşatmayı tercih ediyorum) ve 2 bardak kaynar suyu koyup kısık ateşte, kapağı kapalı olarak tüm suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 1,5 - 2 saat pişmesi sürüyor).



Soğanı yemeklik, biberleri ise ince ince doğrayın (eğer sivri biber kullanıyorsanız iç çekirdeklerini temizlemeyi unutmayın).

Domateslerin kabuklarını kesip küçük küpler halinde kesin.

Etler suyunu çektiğinde soğanları, domatesleri, biberleri, tuzu ve kimyonu da ekleyip bir - iki defa karıştırın. Yine kapağı kapalı olarak sebzelerin yumuşaması için kısık ateşte pişirin. Sebzeler suyunu salıp tekrar çekecek.

İç malzeme pişince altını kapatıp ılınmasını bekleyin (arzu ederseniz bir gün önceden iç malzemeyi hazırlayıp, soğuyunca buzdolabına kaldırabilir ve ertesi gün buzdolabından çıkarttığınız gibi hiç ılıtmadan kullanabilirsiniz).

Yufkalardan birini tezgaha yayın.

Yarım çay bardağı suya 2 yemek kaşığı sıvı yağı karıştırın ve yufkanın üzerine gezdirerek tamamını dökün. Elinizle veya bir fırça yardımıyla yufkayı zedelemeden tüm sıvıyı yufkanın her tarafına yaydırın.

Şimdi yufkanın karşılıklı iki kenarını tam ortada birleşecek şekilde katlayın (resim 1'deki gibi).


Bu defa 1/3 çay bardağı suya 1 yemek kaşığı sıvı yağı karıştırıp, yufkanın kuru kısımlarına bu karışımı gezdirerek dökün. Elinizle veya bir fırça yardımıyla karışımı yufkanın tüm kuru kısımlarına yayın.

Son olarak yufkanın diğer iki kenarını, uçları ortada birleşecek şekilde katlayın (resim 2'deki gibi)

.
Bir bıçakla yufkayı keserek 4 eşit parçaya bölün (resim 3).


İç malzemeyi göz kararı 3'e ayırın. Bu 3 parçayı da kendi içinde yine göz kararı 4'e ayırın. Böylece iç malzemeyi 12 parçaya bölmüş oluyorsunuz.

Şimdi yufkanın kare parçalarının ortalarına iç malzemeden koyun.

Karelerin köşelerini üst üste koyarak bohça şekilde tüm kebapları kapatın.


Kapatılan kısım aşağıya gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine dizin.

Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde kebaplar haline getirin. Onları da fırın tepsisine dizin.

Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Yumurta sarısını bir karıştırın, kebapların üzerlerine sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kebapların üzeri kızarana kadar pişirin.


Yanında cacıkla servis yapmanızı tavsiye ederim...

Afiyet olsun :o)

Not: Tarifte dana kuşbaşı kullandım ve etlerin üzerindeki yağı temizlettirmedim. Yağlı haliyle kullandım. Sonuçta adı üzerinde kebap :o)) Eh yağsız lezzeti aynı şekilde olmaz :o)))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder