5 Temmuz 2014 Cumartesi

PATATESLİ MANTI


Bloğu düzenli takip eden bir okuyucumun söylemesi üzerine, başlangıca bilgi içeren bu cümleyi eklemek istedim. Sivas - Kars taraflarında bu yemeğe "Hingel" adı veriliyormuş. Zaten güzelim yemeklerimizin çoğunun Anadolu'muzdan çıktığı da bir gerçek.

Malzemeler (3 kişilik):

2 su bardağı un
2/3 su bardağı su
Tuz
2 litre normal su veya et/tavuk suyu

İç malzemesi:

1 adet büyük boy patates
Yarım kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Tuz

Sarımsaklı yoğurt için:

2 diş sarımsak
300 gram yoğurt
Bir tutam tuz

Pul biberli yağ için:

2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Bir tutam pul biber
Bir tutam nane
Bir tutam sumak

Yapılışı:

Patateslerin kabuklarını soyup gelişi güzel küp halinde doğrayın yarım litre suda haşlayın.



Haşlandığından suyun içinden süzerek çıkartın ama suyunu dökmeyin, çünkü bu suda daha sonra mantıları pişirebilirsiniz (ya da mantıları et suyunda da pişirmeniz mümkün).

Soğanı rendeleyin.

Rendelenmiş soğan, haşlanmış patates, bir tatlı kaşığı salça, bir tutam tuz ve bir fiske karabiberi bir çatalla ezerek karıştırın. Patateslerin iyice ezilmesi ve tüm malzemenin eşit olarak karışması gerekiyor. Hamurunuzu yapana kadar bu karışımı kenarda tutun.


Temiz bir kaseye unu koyun. Unun ortasını havuz gibi açıp ortasına bir tutam tuzu ve 2/3 oranındaki suyu koyup yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Malzemeler bölümünde yazan ölçülerle yapıyorum ve tam geliyor. Yine de hamurunuz çok yapış yapış ya da kuru kaldıysa un ve su miktarını ayarlayabilirsiniz.

Hamur olduktan sonra merdaneyle açacağınız tezgaha biraz un serpin (Malzemeler bölümünde yazan un miktarı sadece hamur yapımında kullanılıyor. Un serpme işlemini gerçekleştirmek için un paketini yanınızda bulundurun. Çünkü arada içinden bir miktar un alıp, hamurun yapışmaması için tezgahı ve hamuru unlamanız gerekiyor).


Hamurun daha çabuk açılabilmesi için 2 parçaya bölüp öyle açtım. Ancak arzu ederseniz hamurun tamamını bir defada da açabilirsiniz.

Tezgahı ve merdanenizi biraz unlayıp hamuru açmaya başlayın. Hamur yufkadan daha kalın olacak inceliğe geldiğinde (kesinlikle yufka kadar ince olmasın, yoksa pişerken dağılabilir) önce diklemesine paralel sonra da enlemesine paralel olarak kesip kare parçalar çıkartın. mantıyı çok küçük sevmiyorum. Hatta bir kaşığa bir tane sığması daha çok hoşuma gidiyor :o)

Hamurdan çıkarttığınız kare parçaların ortalarına patatesli harçtan bir miktar koyarak üçgen olacak şekilde, hamurun bir köşesinden diğer köşesine doğru kapatın. İki yanından iyice yapışarak kapanması için parmaklarınız arasında bastırın. Tüm karelere aynı işlemi uygulayın.

Kapattığınız parçaları pişirene kadar un serptiğiniz tepside biriktirin. Tepsinin bir katı dolduğunda mantıların üzerine un serperek bir kat daha mantı koyabilirsiniz.

Kaynamış suya mantıları tek tek ama olabildiğince seri bir şekilde atın. Tüm mantıları koyduğunuzda sadece bir defa yapışmaması için karıştırıp sonrasında karıştırmayın. Çünkü mantı çok karıştırıldığında parçalanır. Mantılar piştiğinde su üzerine çıkıp yüzecektir, bu durumda servis tabağına alabilirsiniz.

Sarımsağı bir tutam tuz ile iyice sulanana kadar dövüp yoğurtla güzelce karıştırın.

Küçük bir tavada tereyağını eritin. Yağ kızdığında hemen altını kapatıp baharatları katın.

Çukur bir tabağa delikli bir kevgirle (suyunu süzebilmek için) önce mantıyı, üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ve en üste de pul biberli yağı gezdirin. Ayrıca nane ve sumak da serpmenizi öneririm.

Tabi ki yanında mantının kardeşi olan çiğ börek de yapmanızı tavsiye ederim :o)

Afiyet olsun :o)))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder