6 Temmuz 2014 Pazar

İÇLİ KÖFTE


Malzemeler (17 adet):

İç Malzemeleri:

280 gram kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam pul biber
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon

Dış Malzemeleri:

1 su bardağı köftelik ince bulgur
Yarım çay bardağı irmik
Yarım çay bardağı un
100 gram kıyma
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
Yarım su bardağı kaynar su
3/4 çay bardağı oda sıcaklığında su
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam pul biber (isteğe bağlı)
Bir fiske karabiber (isteğe bağlı)
Kızartmalık yağ

Yapılışı:

Önce iç malzemeyi hazırlayarak soğumaya bırakmanız gerekiyor. İç malzemenin yapılışı şöyle:



İç malzeme için kullanacağınız soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.

Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı ve 1,5 yemek kaşığı tereyağını koyup kızdırın.

Tereyağ eriyip ısındığında yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve karıştırarak soğanlar yumuşayana kadar pişirin.

Soğanlar yumuşadığında kıymayı ekleyip sürekli karıştırarak kıymanın büyük topaklar halinde olmasını önleyerek kavurun.

Kıyma suyunu bırakıp çektiğinde ve tüm rengi kahverengine döndüğünde 1'er tatlı kaşığı domates ve biber salçasını ekleyin.

Salçanın kokusu gidene kadar 2 - 3 dakika daha sürekli karıştırarak pişirin. Salça eşit dağıldığında altını kapatıp hemen kıyılmış cevizleri, tuzu, pul biberi, karabiberi ve kimyonu katıp yine karıştırın. Özellikle cevizin sıcakken konulması önemli. Böylece yağını da bırakmış olur.

Arzu ederseniz tuz ve baharat miktarını zevkinize göre ayarlamak için bu aşamada tadına bakıp kontrol edebilirsiniz.


Bu aşamadan sonra iç malzemeyi soğuması için bir kenara kaldırıp köftenin dışını hazırlamaya başlayabilirsiniz:


Soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.

Bulguru genişçe bir kaseye koyup, üzerine yarım su bardağı kaynar suyu ekleyin ve kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatıp 15 dakika bulgurun şişmesi için bekletin.

Yeterli süre geçtiğinde bulgura rendelenmiş soğanı ve 100 gram kıymayı katarak yoğurun. Tüm malzeme eşit karıştığında biber ve domates salçasını, tuzu ve pul biberi katarak yoğurmaya devam edin.


Salça eşit dağılıp rengini verdiğinde yarımşar çay bardağı irmik, un ve 1 yumurtayı katıp yoğurma işlemine devam edin.

Yoğurma işlemini yaparken oda sıcaklığındaki 3/4 çay bardağı su yanınızda bulunsun. Arada sırada bu sudan avucunuza küçük bir miktar döküp tekrar yoğurun. Su bitene kadar bu şekilde ara ara eklemeye devam edin.

Hamur artık parçalanmayacak kıvama gelene kadar yoğurma işlemini sürdürmeniz gerekiyor. Sanırım bu tarifin en yorucu aşaması bu. Bu aşamada hamurun üzerini hava almayacak şekilde kapatıp yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Buzdolabında beklemiş hamura daha rahat şekil veriliyor.


Bulgurlu hamur hazır olduğunda, hamurun yapışmaması için avuçlarınızı 2 - 3 damla sıvı yağ ile yağlayıp (buradaki yağ miktarı malzemeler listesinde bahsedilen yağ değildir), yumurta büyüklüğünde parça kopartın ve elinizde yuvarlayın.

Hemen ardından baş parmağınızı hamurun ortasından sokup elinizde çevire çevire içini oyun. Baş parmağınızla oyarken işaret ve orta parmaklarınızla hafifçe üzerine bastırın ki hamur giderek incelsin. Eşit incelmesi için çevirme işlemi önemli.

Aşağıdaki resimde sol elimle fotoğraf çekmeye çalıştığımdan sanki tek elle yapıyormuşum gibi görünüyor ama durum böyle değil. Sol elimi de çanak gibi tutup hamurun düşmesini engelledim :o) (Hem yemeği yapıp hem de fotoğrafını çekmek zor gerçekten :o)))


Elinizdeki hamur yarım santim kenarlı bir kase olduğunda 2 tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyup, yine elinizde çevirerek ve açık olan ağzını büzüştürerek limon şekli verin. Buradaki püf noktası hamuru elinizde çevirirken iki elinizi de çanak şeklinde tutmak :o)


Hamurun her tarafı kapanıp limon şeklini aldığında kalan malzemeler için de aynı işlemi uygulayın.


İçli köftelerinizin hepsine şekil verdiğinizde kızartmalık yağı kızdırın.


Yağ kızdığında içli köfteleri yağa bırakın. Kızartma işlemi kesinlikle tıkış tıkış doldurularak yapılmamalı. Köfteleriniz yağın içinde rahatlıkla hareket edebilmeli.

İçli köftelerin bir yüzü kızardığında diğer yüzünü de yavaşça ve zedelemeden çevirin.

Her tarafı karamelimsi bir renk aldığında temiz peçete yaydığınız bir tabağa fazla yağının süzülmesi için çıkartın.


Sıcak servis yapın :o)

İçli köftenin öncesinde Ezogelin Çorbası, yanında ise çiğ köfte (Lütfen tıklayınız: Etli Çiğ Köfte veya Etsiz Çiğ Köfte) Gavurdağ Salatası ve Cacık sunmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder