9 Eylül 2014 Salı

YEMEKLERDEKİ TUZ MİKTARI NASIL AYARLANIR?


Aslında bu konu zevke ve ağız tadına göre değişiklik gösterir. Bugünkü yazımda sizlere "şu yemeğe şu kadar tuz gerekir" gibi bir oran vermek yerine, sadece bazı ufak püf noktalarını belirtmeye çalışacağım.

Yemeklere konan tuz miktarı pişen yemeğin çeşidine göre değişir.



* El ayarınız oluşana kadar, gerek sulu, gerekse de soslu yemeklere başlangıçta az tuz koyun. Böylece tuz miktarı az gelirse yemek pişince tekrar ilave etme şansınız olur.

* Patates çok tuz çeken bir gıda olduğundan, patatesli yemeklere normalde koyduğunuzdan daha fazla tuz ekleyebilirsiniz.

* Salataya sirke katıyorsanız, bilin ki sirke de tuzun tadını bastıran bir sostur. Bu nedenle sirke konulduğunda da tuz miktarı biraz fazlalaştırılabilir.

* Etleri pişirmeden önce tuz koyma konusunda ise hep bir söz vardır: "Ete önceden tuz koyarsan, eti sertleştirir!" Halbuki bu düşünce çok yanlıştır. Hatta televizyonlarda usta aşçıları izliyorsanız, pişirmeden önce tuz koyduklarını göreceksiniz. Bu nedenle kırmızı et, tavuk ya da balık gibi gıdaları pişirmeden önce tuzlamanız doğru olur.

* Tuzu en fazla konulan yiyecek salamura yapılanlar ya da turşulardır. Buradaki en önemli konu tuz seçimidir. Konserve yapacağınız bir gıdaya normal sofra tuzu koyarsanız, içindeki kimyasallardan dolayı gıdanın pörsümesine yol açacaktır. Bu nedenle turşu, salamura gibi konserve gıdalara çekilmemiş iri deniz veya kaya tuzu kullanmak gerekir.

* Tatlı yapımında da şekerin tadını biraz daha öne çıkartması için çok az miktarda tuz eklemek gerekir.

* Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin, 1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın. Bir kaç dakika kaynatın. Tuzun fazlasını çekecektir.

"Hangi tuzu kullanmak gerekir?" sorusunun karşılığını bulmak için aşağıdaki yazıları da okumanızı tavsiye ederim : Sofra Tuzunun Faydası ve Zararları
             Deniz Tuzunun Faydası ve Zararları
             Himalaya Tuzunun Faydası ve Zararları

Kolay gelsin :o)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder