12 Mayıs 2014 Pazartesi

TEPSİ KEBABI


Birkaç sene önce kaybettiğimiz melek kalpli canım arkadaşım Günal Sürmeli'nin en sevdiği yemeklerden biri olan tepsi kebabını evimde onun anısına yaptım desem yalan olmaz. Aslında başlığı da Günal'ın Tepsi Kebabı olarak yazacaktım ama orijinal haliyle tutup açıklamamı buraya yazmayı tercih ettim.

Nur içinde yatsın...

Malzemeler (4 kişilik):

500 gram kıyma
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 adet kırmızı küçük boy kapya biber (tatlı kırmızı biber)
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1/4 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Bir tutam pulbiber (isteğe bağlı)
Yarım su bardağı su (ben eklemedim çünkü bu kebabı çok sulu sevmiyorum ve bence sebzelerin suyu yeterli geliyor. Ancak orijinalinde olduğundan arzu ederseniz koyabilirsiniz)

Yapılışı:

Soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.

Sarımsağı bir tutam tuzla iyice suyu çıkana kadar ezin.


Maydanozun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

2 adet sivri biberi uzunlamasına kesip çekirdeklerini çıkartın ve çok ufak küpler halinde doğrayın.

Kırmızı kapya biberi de aynı sivri biber gibi 2'ye bölüp çekirdeklerini çıkartıp yine çok ufak bölün.

Bir kapta rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz, salça, biraz tuz, karabiber, kimyon, pulbiber, küplere bölünmüş sivri biber ve kırmızı kapya biberi karıştırıp yoğurun.

Büyükçe bir fırın tepsisini 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayıp, yoğrulmuş kıymayı aynı pizza inceliğinde olacak şekilde yaydırın. Kıyma pişince küçüleceğinden kenarlarını hafifçe kaldırarak fırın tepsisinin kenarlarına kadar yaydırmanız gerekiyor.


Domatesleri güzelce yıkayıp, 4 dilim olacak şekilde kesin. Domatesin kabuklarını soymayın, yoksa fazlaca eriyebilirler.

Elinizde kalan son biberi ise yine uzunlamasına ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkatın ve enlemesine de 2'ye bölün, böylece elinizde 4 eşit parça olur.

Dilimlenmiş domates ve biberleri de yaydırdığınız kıymanın üzerine dizin. Eğer su koymayı tercih ederseniz bu durumda köfteyi yoğurma aşamasında salça katmayın. Salçayı yarım su bardağı suda karıştırın ve sebzeleri dizdiğinizde bu aşamada kebabın üzerine dökün.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında köfte pişene ve üzerindeki sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Hepsi piştiğinde fırının ısısını 200 dereceye getirip, üst ızgara kısmını açın ve domates ve biberlerin hafifçe kızarmalarını sağlayın.

Ardından pizza gibi dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Her servise bir domates dilimi ve bir biber gelmesini sağlamayı unutmayın.

Yanında bademli pilav sunmanızı öneririm.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder