31 Mayıs 2014 Cumartesi

KIYMALI BEZELYE


Malzemeler (4 kişilik):

2 su bardağı dolusu taze ayıklanmış bezelye
1 adet 100 gram kıyma kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet domates
2 tatlı kaşığı domates salçası
1/3 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.

Havucun üzerini sebze soyucu ile kazıyıp çok küçük küpler halinde kesin.


Patatesin kabuğunu sebze soyucu ile kesip, yine çok küçük küpler halinde doğrayın.

Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın.

Bir tencereye sıvı yağı koyup, yağı kızdırın. Yağ ısındığında kıymayı ekleyip, büyük topaklar halinde olmaması için sürekli karıştırın, arada topakları ezin.

Kıyma piştiğinde soğanı, havucu, patatesi, bezelyeleri, domatesi ve salçayı katıp biraz karıştırın ve kısık ateşte kendi sebze suyunda, tencerenin kapağı kapalı olarak bir müddet pişmeye bırakın. Bu şekilde sebzeler kendi sularında daha lezzetli pişecektir. Soğanı kavurmayı sevmiyorum, midemi rahatsız ediyor. Bu nedenle tüm sebzelerle birlikte atıp pişirmeyi tercih ediyorum. Ama arzu ederseniz kıymanın ardından soğanı katıp önce kavurup sonrasında diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.

Sebzeler su salıp biraz çektiğinde 2 su bardağı dolusu kaynar su ve tuz ekleyin. Bu şekilde de tüm sebzeler pişene kadar kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Önemli bir not hatırlatayım. Kullandığınız patatesin ve havucun büyüklüğüne göre su miktarı biraz değişebilir. Bu nedenle sebzeler yeterli derecede yumuşamadıysa biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Tüm sebzeler piştiğinde yemeğiniz servise hazır. Yanında tabi ki vazgeçilmez olan şehriyeli pilav ve cacık öneririm :o))

Afiyet olsun :o)

Not: Konserve ürünleri evime kesinlikle almıyorum. Ne kadar doğal yazsa da içinde mutlaka koruyucu katkı maddeleri oluyor. Yemek yaptığımda ve yediğimde amacım zehirlenmek, vücuduma zarar vermek olmamalı diye düşünüyorum.

Bezelyeler mevsiminde taze çıktığında birkaç kilo alıp ayıklayın. Bunları yıkayarak, poşetlere yerleştirin ve doğru buzluğa :o) Böylece bütün bir sene boyunca taze ve mis gibi bezelye yemeği yapma şansınız olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder