27 Mayıs 2014 Salı

SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN TOPLATILAN GDO'LU BEBEK MAMASI


Bildiğiniz gibi bloğumu yazarken sağlık konularına çok önem veriyorum. Bu nedenle çok ender olarak gazetelerde gördüğüm sağlıkla ilgili çok ciddi haberleri de sizlere duyurmaya çalışıyorum.

Ne yazık ki bu defaki haber bebeklerin sağlığını tehdit eden bir gıdadan bahsediyor. Haberi başka basın yayın organlarında da görmekle birlikte bu yazı için şu kaynaktan aldım: www.ulusalpost.com

Bu yazıyı yazdıktan birkaç gün sonra ne yazık ki bu paragrafı ekliyorum. Sağlık Bakanlığı bebek mamaları da dahil olmak üzere GDO'lu gıdaların satışını serbest bıraktı. resmi gazetede dün (29. Mayıs. 2014) tarihli yazan yazıya göre belli bir seviyeye kadar GDO'ya izin veriliyormuş. Belli bir seviyeye kadar olan GDO ne demek tam bilemiyorum ama anladığım kadarıyla Sağlık Bakanlığı, başındaki sağlık kelimesine ne yazık ki sadık kalamadı. Kısaca bu haberde okuyacağınız ürünler toplatıldı kısmını ciddiye almayın. GDO'lu gıdalar bakanlığın onayıyla tüm marketlerde...

Haberi olduğu gibi yayınlıyorum:


"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GDO'lu Milupa'ların toplatılması için, 80 il Valiliği'ne yazı gönderildi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları "Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı" ürünün incelemesi sırasında GDO tespit ettiler. Gidahareketi.org'un haberine göre; yetkililer, GDO'nun varlığından emin olmak için Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'na ait şahit numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı'nda gönderdi. Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşti.

Bunun üzerine GDO'lu Milupa'ların ürünlerin toplatılması için, 80 il Valiliği'ne yazı gönderildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada olay doğrulanırken, sorumlular hakkında hukuki süreç başlatıldığı bildirdi. Bakanlık, olayı şu ifadelerle doğruladı: "İnternet sitenizde yer alan bir bebek maması firmasına ait ithal bebek mamasında GDO tespit edilmesine yönelik bilginin kamuoyuna açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur; söz konusu bebek mamasının ithalat kontrollerinde GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden ithalatına izin verilmiştir. Ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır. Bilgilerinize arz ederiz"

Milupa ise, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: 'TEDBİR AMAÇLI TOPLATIYORUZ' Firmamız tarafından 2013'ün Kasım ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı analiz ve kontroller sonrasında ithaline izin verilen 28.03.2015 parti numarasına sahip Aptamil Tahıl Karışımı ürünümüz, Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktifleri'ne uygun olarak Portekiz'de üretilmiş olup hiçbir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermemektedir.

Uzun yıllardır piyasada bulunan ve ithal edilen bu ürünün her partisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mevzuat gereği rutin olarak GDO analizine tabi tutulmaktadır, sonuçları negatiftir (GDO içermiyor). Buna ilave olarak, şirketimiz tarafından ürüne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği iki ayrı laboratuarda yaptırdığımız analizler de "negatif" (GDO içermiyor) çıkmıştır.

Ülkemizde GDO analizlerinde kullanılması gereken yöntem konusunda görüş birliği olmaması nedeniyle; tüm laboratuarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı ve yetkilendirilmiş olmasına rağmen, yapılan çalışmaların kalibrasyon dereceleri de farklı olabilmektedir. Nitekim bu ürüne ait laboratuar analizlerindeki sonuç farklılıkları da bu durumu göstermektedir. Numune alınırken ya da laboratuarlarda çalışma yapılırken ya da süreç içerisindeki tüm aşamalarda meydana gelebilecek bulaşma ihtimali de her laboratuarın farklı sonuçlara ulaşmasına neden olmaktadır. Bu konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile iletişimimiz devam etmektedir.

Bakanlıkça yetkilendirilmiş 3 farklı laboratuardan aynı parti numarasına sahip ürünlerimiz için mevzuata uygun analiz sonucu çıkmıştır. Bu aşamada, mevzuatın gerektirdiği tüm yasal işlemler devam etmektedir. İhtiyati tedbir olarak ilgili parti no'lu ürünümüzü piyasadan toplamış bulunmaktayız. Müşteri memnuniyeti bizim için öncelikli ve esastır; eğer tüketicilerimizin elinde bu parti no'lu ürün mevcut ise satın alınmış ürünler satın alma noktasına bedeli kendilerine ödenmek kaydı ile geri verilebilir ya da Numil Gıda Ürünleri San Ve Tic A.Ş Levent Mah. Cömert Sk. Yapı Kredi Plaza B Blok K:7 adresine gönderilebilir. Bundan sonraki süreçte ürünümüzün güvenli ve sağlık açısından hiçbir zararının olmadığını elimizdeki tüm belgelerle ortaya koyacağımızı bilgilerinize sunarız. Daha fazla bilgi için lütfen 0532 755 04 14 no'lu hattı arayabilir veya milupa@milupa.com.tr' ye mail gönderebilirsiniz. Not: Son tüketim tarihi 28.03.2015 dışında olan herhangi bir Aptamil Tahıl Karışımı ya da herhangi başka bir ürünümüz için bu iddia söz konusu değildir."

Herkesin sağlıklı olması dileğiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder