24 Mayıs 2014 Cumartesi

YAZ SEBZELERİ VE FAYDALARI


Dünkü yazımda yaz meyveleri ve faydalarından bahsetmiştim. Bugün ise manav tezgahlarında yerini alan yaz sebzelerini ve faydalarını sıralıyorum. Aslında kışın da bu sebzeler bulunuyor, ancak uzmanların da her zaman tavsiye ettiği meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek.


Biber: Özellikle C vitamini açısından zengindir. Nadir yiyeceklerde bulunan P ve K vitaminlerini içerir. P vitamini ile damarları yumuşatır, kanamaları önler. K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak kanamaları durdurur. Biberin iştahı açma, mideyi kuvvetlendirme ve hazmı kolaylaştırma etkileri vardır. Cinsel arzuyu artıran biberin kırmızısı, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda da faydalıdır.
Kabak: Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri içerir. Bünyesinde bitkisel protein, nişasta ve çinko da barındıran kabak lif açısından da zengin bir besindir. Bu özelliği nedeniyle kolay sindirilebilen bir sebzedir. Dolayısıyla beslenme uzmanları kabağı hasta ve yaşlı kişilerin diyetine mutlaka dahil ederler. Kabağın, başta akciğer kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltan etkileri vardır. Yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma riskini en aza indirgediği bilinir.

Patlıcan: A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olan patlıcan, sinirleri teskin edip kalp çarpıntısını gidermeye yardımcıdır. Pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir, idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Uzmanlar, şeker hastalarının patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, patlıcanın kansızlığa iyi geldiğini düşünüyor. Patlıcanı en sağlıklı pişirilme tekniği, kül veya ocakta pişirilip kabuklarının soyulması ve ince kıyılması şeklindedir. Ayrıca patlıcan güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.
Bamya: Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olan bamya, lif oranı yüksek bir besindir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı gidericidir. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe de iyi gelir. İyi bir A vitamini kaynağı olması gözler ve cilt yenilenmesi için faydalıdır. Bamyanın çiçeği de faydalıdır. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.
Taze fasulye: A, B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengin bir sebze olan taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderme, vücudun kuvvetlenmesini sağlama özelliklerine sahiptir. Pankreas bezinin gereği gibi çalışmasına yardımcı olan taze fasulye, böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine ve karaciğer yetersizliğinin tedavisine yardımcı olur. Ayrıca, fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karakterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinir. Bu nedenle şeker hastalarına önerilir.
Enginar: Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar, karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesine yardım eder. Kanı temizleme ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olma özellikleri de bulunan enginar, vücuttaki zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verir, dinlendirir. Enginar, beyin yorgunluğunu geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendirir, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasına yardımcı olur. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır.
Semizotu: Semizotu, kanama hastalıklarında faydalıdır. Kanı temizler. Bol idrar söktürür. Sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirir. Böbrekteki kum ve taşı atılmasında yardımcı olma etkisi vardır. Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlık çekenlere iyi gelir. Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının daha fazla olduğunu belirtiyorlar.
Domates: Patlıcangiller ailesinin en faydalı üyesi domates içerisinde demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri ve A,B,C vitaminlerini bulunduran oldukça faydalı bir besindir. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger. C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine destek olur. Domatesin % 85’inde bulunan likopen kolesterolü düşürür, sperm kalitesini arttırır, akciğer, rahim, prostat, serviks, göğüs kanserlerine karşı koruyucu özelliği vardır. Damar sertliğine iyi gelir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir.

Salatalık: Oldukça sulu bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleriyle fosfor, demir, kükürt, manganez ve protein içerir. İdrar söktürücü ve kanı temizleyicidir. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basura iyi gelir. Harareti keser. Sinirleri yatıştırır. yorgunluğu giderir. Romatizma ağrılarını hafifletir. Uykusuzluğa iyi gelir. Kolesterolü düşüren salatalık, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Böbrek hastalıkları, bağırsak iltihabı ve gut hastalığında faydalıdır. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasında yardımcı olur.
Bezelye: Lif yönünden zengin olması ve kalp damar hastalıklarında koruyucu, kan şekerini dengeleyici ve kötü kolesterolü düşürücü özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu düzene sokmakla birlikte, iştah açan ve insanın ruh halini düzelten bir bitkidir. Bezelye vücuda enerji verir ve buna paralel olarak vücudu güçlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Bununla beraber bezelye kansızlık, kan kanseri, bağırsak kanseri riskini de azaltır. Ayrıca karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar.

Ayrıca bakınız: Yaz Meyveleri ve Faydaları
                       Kış Meyveleri ve Faydaları
                                                                                                           Kış Sebzeleri ve Faydaları

Sağlıklı günler dilerim :o)


1 yorum:

  1. Arsin Temizlik Kurumsal Tedarik Hizmetleri

    TEL: 0216 420 86 14

    FAX: 0216 420 86 14

    GSM: 0541 489 34 61

    E-MAİL: info@arsintemizlik.com

    WEB: www.arsintemizlik.com

    KATALOG ADRESİMİZ: www.arsintemizlik.com/katalog.pdf

    ADRES : Altınşehir Mh. Doğanevler Cd. Ceylan Sk. No: 19/A Ümraniye / İSTANBUL


    FİRMA TANITIM:
    Firmamız İstanbul Ümraniye Altınşehir Semtinde hizmete girmiştir. Faliyet alanlarını günden güne geliştirerek ev dışı tüketim sektörünün aranılan isimleri arasına girmiştir. Firmamız plaza ofis, fabrika, hastane, okul, restaurantlar gibi kurum ve kuruluşların Her çeşit endüstriyel temizlik malzemeleri, temizlik aparatları, evdışı temizlik kağıtları, ambalaj malzemeleri ve gıda malzemeleri, zengin ürün yelpazesi, geniş ve güçlü dağıtım ağı ve dinamik ekibiyle müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensibini benimsemiştir. Her türlü tüketim malzemesi ihtiyacı için çözümler üreten Arsin Temizlik, eğitimli personeli, geniş ürün yelpazesi ve hergün yenilenen enerjisiyle çalışmalarına devam etmektedir. Kısacası, Arsin Temizlik olarak sürekli kendimizi geliştiriyoruz, çalışma sistemimizi hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti üzerine inşaa ediyoruz.





    ***ÜRÜN GRUPLARIMIZ*****

    KAĞIT HAVLU GRUBU, TUVALET KAĞIDI GRUBU, MASA ÜSTÜ DİSPANSER PEÇETE GRUBU, SERVİS PEÇETE GRUBU, MUTFAK HİJYEN GRUBU, ÇAMAŞIR TEMİZLİK VE HİJYEN GRUBU, GENEL TEMİZLİK VE HİJYEN GRUBU, ZEMİN TEMİZLİK VE BAKIM GRUBU, KİŞİSEL TEMİZLİK VE HİJYEN GRUBU, MOP GRUBU, BEZ GRUBU, ODA SPREYLERİ, BASKILI ÇÖP POŞETİ, STANDART ÇÖP POŞETİ, ENDÜSTRİYEL ÇÖP POŞETİ, BÜZGÜLÜ ÇÖP POŞETİ, PLASTİK APARATLAR, METAL APARATLAR, ENDÜSTRİYEL TEMİZLİK EKİPMANLARI, PLASTİK YERSİLLER, METAL YERSİLLER, CAMÇEKLER, MOP APARATLAR, FIRÇA & SÜPÜRGE GRUBU, PLASTİK ÇÖP KOVALARI, METAL ÇÖP KOVALARI, SENSÖRLÜ METAL ÇÖP KOVALARI, KONTEYNER GRUBU, SAP GRUBU, TUVALET HİJYEN ÜRÜNLERİ, HİJYENİK ÜRÜNLER, ALUMİNYUM KASELER, PLASTİK ÜRÜNLER, AHŞAP ÜRÜNLER, KÖPÜK ÜRÜNLER, STREÇ & FOLYO, ENDÜSTRİYEL TEMİZLİK KOVALARI, EVSEL MARKA ÜRÜNLER, ENDÜSTRİYEL SIVI KİMYASALLAR, ÇAYKUR ÜRÜNLERİ, DOĞUŞ ÜRÜNLERİ, NESTLE ÜRÜNLERİ, LİPTON ÜRÜNLERİ, DOĞADAN ÜRÜNLERİ, Temizlik, Ambalaj, Gıda, Endüstriyel, Ürünler, Sabunlar, Derterjanlar, Poşetler, Çöp Kovaları, Çöp Poşetleri, Bezler, Moplar, Ahşap Temizleyici, Tuz Ruhu, Sızdırmaz Kaplar, Alüminyüm Folyolar, Streç Filmler, Islak Mendiller, Çamaşır Suları, Sıvı El Sabunları, Endüstriyel Süpürgeler, Fırçalar, Tuvalet Kağıtları, Rulo Havlular, Havlu Aparatları, Köpük El Aparatları, Oda Parfümleri, Endüstriyel Poşetler, Çöp Konteynerleri, Ameliyat Eldivenleri, Endüstriyel Eldivenler, Endüstriyel Kaplar, Endüstriyel Fırçalar, Köpük Bardaklar, Köpük Tabaklar, Pas Çözücüler, Oto Bakım Ürünleri, Endüstriyel Plastik Ürünler, Maşrapalar, Endüstiryel Bantlar, Peçeteler, Bulaşık Sabunları, Kağıt Poşetler, Plastik Poşetler, Plastik Çatal Kaşık Bıçak Takımları, Kağıt Bardaklar, Buzdolabı Poşetleri, Pipetler, Mop Aparatları, Temizlik Ekipmanları, Temizlik Aparatları, Endüstriyel Temizlik Makinleri, Jelatinler, Çöp Torbaları, Blok Poşetler, Kağıt Temizlik Ürünleri, Endüstriyel Kağıtlar, Temizlik Malzemeleri, Kilitli Torbalar, Mutfak ve Kişisel temizlik malzemeleri, Köpük Gıda Kapları, Sarf Malzemeleri, Pizza ve Pide Kutuları, Polistren Gıda Kapları, Alüminyum Kaplar, Blok Poşetler, Diagonel-Lüx-Poşetler, Hışır Poşetler, Rulo Poşetler, Naylon Torbalar, Plastik Kağıtlar, Takviyeli Poşetler, Dispanser Havlular, İçten Çekme Havlular, Muayene Masa Örtüleri, Dispanser Peçeteler, Peçete Grupları, Alüminyum Kaseler, Alüminyum Kayık Tabaklar, Alüminyum Sütlaç Kaseleri, Alüminyum Sup Kaseleri, Alüminyum Kapaklar, Peynir Kapları, Baklava Kapları, Mini Çöp Poşetleri, Orta Boy Çöp Poşetleri, Büyük Boy Çöp Poşetleri, Battal Boy Çöp Poşetleri, Jumbo Boy Çöp Poşetleri, Hantal Boy Çöp Poşetleri, Şeffaf Kaseler, Şeffaf Bardaklar, Mini Resimli Poşetler, Z Dispanser Havlu, Dispanser Havlu, Çorba Kabları, Karton Bardaklar, Kup Bardaklar, Kristal Bardaklar, Kireç Sökücüler, Sıvı Kir ve Yağ Çözücüler, Cam Temizliyiciler

    YanıtlaSil