9 Mayıs 2014 Cuma

BAYAT YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?


Besin değeri yüksek olan yumurta çorba yapımından, böreklere, keklere kadar birçok yemekte kullanılır. Ayrıca kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceklerinden de biridir.

Yumurtanın bayatlamış olması ise sağlığımız açısından büyük bir tehlike oluşturur. Çünkü zehirlenmelere yol açabilir.

Bayat yumurtayı anlamanın birkaç yöntemi vardır:


* Ağırlık Testi: Bayat yumurta su kaybettiğinden gittikçe hafifler. Ortalama bir yumurtanın ağırlığı 50 ile 70 gram arasındadır. Bayat yumurtanın ağırlığı ise 45 gramın altına düşer. Eğer evde gıda teraziniz varsa tartıp gramajını ölçebilirsiniz.

* Tuzlu su Testi: Bir bardak suya 25 gram (yaklaşık 2 tatlı kaşığı dolusu) tuz atarak karıştırın. Bu suya yumurtayı koyun. Eğer yumurta bayatsa suyun üzerinde kalacaktır, taze ise suyun dibine batar. Aşağıdaki resimde bu durumu daha açıklayıcı bir şekilde görebilirsiniz.


* Kırma Testi: Taze yumurta kırıldığında sarısı bütün halde kalır kolay parçalanmaz. Bayat yumurtanın ise kırıldığı anda sarısı parçalanır. Ayrıca yumurtayı kırdığınızda kaseyi biraz sallayın. Yumurtanın sarısı beyazından ayrı bir şekilde hareket ediyorsa ve beyazında parçalanmalar oluyorsa bu da bayatladığı anlamına gelir.

* Işık Testi: Işığa doğru tuttuğunuzda ışık yumurtanın içinden yansıyorsa bayat olduğunun işaretidir. Çünkü bayat yumurtanın içindeki hava boşluğu artar bu da ışığın geçmesine neden olur.

* Sallama Testi: Yumurtayı kulağınızın dibinde sallayın. Sarısı ayrı hareket edip ses yapıyorsa (kabuğuna çarparak ses yapar) bayat olduğu anlamına gelir.

Ayrıca bakınız: Tavuğun Bayat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Güzel günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder