20 Mayıs 2014 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ


Malzemeler (4 kişilik):

Yarım kilo kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan (ben 2 sap da taze soğan kattım, evde vardı renk versin istedim :o))
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı sirke veya kırmızı şarap (orijinalinde yok, ancak günümüz etleri o kadar sert oluyor ki bu şekilde lokum gibi yumuşatılabiliyor)
Yarım su bardağı kaynar su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Patlıcan beğendi (bakınız: Patlıcan Beğendi Nasıl Yapılır?)

Yapılışı:

Eti çelik bir tencereye koyup üzerine sıvı yağ, kaynar su ve sirke (veya kırmızı şarap) ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak, et tüm suyu çekene kadar pişirin. Böylece etiniz lokum gibi yumuşacık olacak ve ağızda dağılacaktır.


Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.

Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde kesin.

Tenceredeki etler tüm suyu çektiğinde doğranmış soğanı katıp, soğan yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. Bu esnada ateşi orta hararetli konuma getirebilirsiniz.

Soğanlar da yumuşadığında küp doğranmış domatesleri de katıp domatesler pörsüyene kadar bu defa tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin (kısa sürede pişecektir, bu nedenle arada kontrol edin).

Tüm malzeme piştiğinde altını kapatıp tuz, karabiber ve kimyon katıp karıştırın.

Patlıcan beğendinin üzerinde servis yapın. Çünkü hünkarın beğendiği tarz buymuş :o))

Afiyet olsun :o)

Not: Aslında bu tarifin orijinalinde salça da kullanılıyor. Ancak patlıcan beğendinin üzerinde salçanın çok yağlı kaldığını ve etin tadını bastırdığını düşünürüm. Bu nedenle bu tarife salça koymaktan kaçınırım. Eğer salça koymayı tercih ederseniz domates miktarını 1 adete indirip, 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder