29 Mayıs 2014 Perşembe

FAST FOOD, HAZIR GIDA VE ŞARKÜTERİ GERÇEĞİ


Çocuklarımızın da bayıla bayıla yediği her tür fast food ürünleri, bulyonlar, hazır çorbalar, birçok yerde satılan döner - köfte gibi gıdalar, soslar, paketli veya paketsiz hazır yemekler, bisküviler, hazır tatlılar, şekerlemeler, çikolatalar, cipsler, konserveler, hazır içecekler (gazlı veya meyve suları), salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri ne yazık ki sağlığımızı tehdit ediyor. Lezzetine doyamadığımız, yedikçe daha çok yediğimiz bu tür gıdalarla aslında kendimizi ve sevdiklerimizi hasta ediyoruz. Bunun en önemli sebebi birçoğunun içeriğinde kullanılan "Monosodyum Glutamat" , kısaltılmışıyla "MSG", kod olarak yazılışıyla "E621" ve halk arasındaki adıyla "Çin Tuzu"!!! Katıldığı ürüne büyük bir lezzet katarak bağımlılık yaratılmasına sebep olur.



Monosodyum glutamate maddesinin sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini tek tek sıralayayım:

* Bağımlılık yapar,
* Doyma hissini yok ederek daha fazla yemeye ve obeziteye yol açar (bu nedenle bu tür gıdaları evde yapsak bile aynı tadı bulamamaktan şikayet ederiz),
* Hamilelerde bebeğin sakat doğmasına sebep olur,
* Sinir hücrelerine zarar verir, buna bağlı olarak alzheimer, perkinson, hantington, epilepsi yani sara hastalıklarına yol açar,
* Gözün retina tabakasına zarar vererek körlüğe kadar neden olabilir,
* Çocuklarda büyüme ve gelişme hormonunu engeller,
* Diyabet yani şeker hastası yapar,
* Pankreas organına zarar verir,
* Böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açarak diyalize muhtaç hale getirir,
* Astım hastalarına atak geçirtir,
* Sağlıklı bir kişiyi astım hastası yapar,
* Migren krizlerini arttırır,
* Kanser hücrelerinin oluşumunu destekler.

Okuduğunuz gibi ne yazık ki yenilen hazır gıdalar, şarküteri ürünleri, fast food ve ilk paragrafta saydığım birçok gıda sağlığımızı çok ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ayrıca bu tür gıdalarda tek kullanılan madde yukarıda bahsettiğim MSG yani E621 değil. İçeriğinde yine sağlığımıza zarar veren birçok kimyasal, koruyucu ve paketin üzerine bakarak anlayamadığımız maddeler de kullanılıyor.

Bu sebeple hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için her gıdayı evde sağlıklı koşullarda yapmak en doğru yoldur. Varsın tadı piyasada satılanlar kadar bağımlılık yapmasın, en azından yüzde yüz sağlıklı yemek yediğinizi bilmek içinizi rahat ettirecektir.

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder