25 Mayıs 2014 Pazar

KIŞ MEYVELERİ VE FAYDALARI


Her mevsimin meyveleri ve sebzeleri bizlere harika lezzetler ve sağlık imkanları sunuyor. Gerçi şu anda yaza giriyoruz ama belki bir gün ihtiyacınız olur diye düşünerek kış meyvelerini ve faydalarını yazmak istedim.


Greyfurt: Suyunda antioksidanlar bulunur ve bunlar damaları güçlendirir. Kalbin zarar görmesini engeller. İçerisinde bolca A, C ve E vitamini bulunur. Kolestrolü düşürür. Soğuk havalarda hastalıklara karşı korur. C vitamini, toksik öğelerin etkisini azaltarak kanserden koruyucu özellik gösterir. Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir. İçindeki zengin potasyum kaslarımızı güçlendirir ve dolaşım sistemimizi canlandırır.
Yeşil Elma: Tam bir enerji kaynağı olup, içeriğinde barındırdığı yüksek oranda C vitaminiyle birlikte B1, B2, PP, B5, B9, Pro vitamin, A ve de E vitaminleri sayesinde son derece faydalı bir şifalı besindir. Yeşil elmada, vitaminlerin en çok bulunduğu yer, kabuk kısmının hemen altıdır.
Kırmızı Elma: İçerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma, bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenlerken hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca elmanın oldukça zengin bir pektin kaynağı olması da kolesterolün ve kan şekerinin düşürülmesinde ve kalp damar hastalıklarına karşı korunmadaki önemini göstermektedir. Yine zengin bir posa kaynağı olan elma, bu özelliği ile de kabızlığın önlenmesinde ve doygunluk hissinin oluşmasında etkilidir. Baş ağrısına iyi gelir.

Portakal: Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Vücudumuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur.
Mandalina: Zengin C vitamini içeriğiyle, vücudumuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden (kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ) aldığımız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansımızı arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltamaya yardımcı olarak kalp hastalıklarından koruyucu özellik gösterir.
Ayva: Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olduğu, cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir. Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kan Portakalı: Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur. Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar. İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır. Kanın pıhtılaşmasını,mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda,içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını da önler. Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir.

Ayrıca bakınız: Yaz Meyveleri ve Faydaları
                       Yaz Sebzeleri ve Faydaları
                       Kış Sebzeleri ve Faydaları

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder