7 Ağustos 2014 Perşembe

EVDE PİDE NASIL YAPILIR?


Malzemeler (3 adet pide):

Hamur Malzemeleri:

1,5 su bardağı dolusu un
20 gram yaş maya
1,5 çay bardağı ılık süt (oda sıcaklığından daha ılık olmalı)
Yarım çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Bir tutam tuz
1 yumurtanın sarısı

Üst Malzemeleri (isteğe bağlı, ben bu defa beyaz peynir, domates ve biber kullandım):



Et kavurma
Pastırma
Sucuk
Yumurta
Peynir çeşitleri
Soğanla sotelenmiş ve baharatlandırılmış ıspanak
Kavrulmuş kıyma
Haşlanmış patates
Domates
Biber
Soğan
Mantar
Sarımsak
Zeytin
Ya da hoşunuza giden başka malzemeler...

Yapılışı:

Sütün içine mayayı ve şekeri katıp, karıştırarak erimesini sağlayın, bu şekilde biraz kabaracaktır (10 dakika beklemesi yeterli).

Ardından unu elekten geçirerek bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açın.

Havuz gibi ortasını açtığınız una tuzu, mayalı sütü ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını katarak yoğurmaya başlayın. Bu ölçülerdeki malzemelerle hafifçe ele yapışan çok güzel bir hamur oluyor ama kullandığınız su bardağının büyüklüğüne göre biraz daha un ya da süt eklemeniz gerekebilir.

Dediğim gibi hamurun çok az ele yapışıyor olması lazım.


Hamur bu hale geldiğinde kabını hava almayacak şekilde kapatıp, oda sıcaklığında 1 saat bekletin. Bu şekilde hamur mayalanarak kabaracaktır.


Yeterli süre geçtiğinde hamuru 3 eşit parçaya bölün.

Tezgahı ve merdaneyi unlayıp hamurları ince uzun yani oval olacak şekilde açın. Hamur kalınlığının yaklaşık yarım santim olması gerekiyor.


Hamuru açtığınızda yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin. Kullanmak istediğiniz malzemeleri hamurun kenarlarından 1 parmak boşluk kalacak şekilde yayın. Başta da dediğim gibi ben beyaz peyniri ufalayıp yaydırdım. Üzerine de doğranmış sivri biber ve domates koydum.


Sonrasında hamurun kenarlarını içe doğru kapatıp, iki ucunun yapışması için hafifçe ıslatın ve sıkarak şekil verin.



Tüm hamurlara aynı yöntemi uyguladıktan sonra elinizle ya da bir fırça yardımıyla hamurun kenarlarına çırpılmış yumurta sarısı sürün. Arzu ederseniz zeytinyağı ya da erimiş tereyağı kullanabilirsiniz. İç malzemenin üzerine ise eğer domates ve biber gibi malzemeler kullanıyorsanız yine fırçayla sıvı yağ veya erimiş tereyağı sürün. Yoksa domates ve biberler çok kuru kalabilirler.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hamur hafifçe kızarıp, kabarana kadar pişirin (çok kızartırsanız hamur kıtır kıtır olacaktır).



Yanında sumaklı kaşık salata ile harika bir ikili olurlar. Eh ayranı da unutmayın tabi :o)

Afiyet olsun :o)

3 yorum:

  1. lutfen su bardaginizin ve cay bardaginizin olculerini gr. ve/veya ounce olculeri ile belirtirmisiniz, ki hamurun sivi olculerini tam bilelim , yanlislik yapmiyalim.. tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilaveten: benim evimde degisik buyuklute su bardaklari ve degisik buyuklukte cay bardaklari oldugu icin , 1,5 su bardagi un 1,5 cay bardagi veya kahve fincani olculerin ne oldugunu tam bilemiyorum, tahminen elde edilen olculerle yapilan yemeklerde yanlis oluyor ve iyi neticeler elde edemiyoruz.. Lutfen ustunde gr. oz. litre/pint gibi yazilar ve rakkamlar olan ve sadece mutfak olculeri icin yapilmis bardaklari kullanarak yukaridaki hamur tarifini tekrarlarmisiniz lutfen.

      Sil
    2. Merhaba,
      Bu durumun sorun olmaması için daha önce "Mutfakta Pratik Ölçüler" adlı bir yayın yayınloamıştım. Buradan bakarak pide tarifini kolaylıkla yapabilirsiniz :o)

      http://www.yarati-yorum.blogspot.com.tr/2014/05/mutfakta-pratik-olculer.html

      Sil