23 Ağustos 2014 Cumartesi

PEYNİRLİ TİRİT


Malzemeler (2 kişilik):

6 dilim bayat ekmek (ben kepekli köy ekmeği kullandım. Arzu ederseniz normal ekmek de kullanabilirsiniz)
6 çay bardağı kaynar et veya tavuk suyu (normal su da kullanılabilir)
2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tereyağı da kullanılabilir)
Bir tutam pul biber

Yapılışı:

Bayat ekmekleri bıçakla keserek küp küp doğrayın.

Beyaz peyniri bir çatalla ezip, ufalayın.

Isıya dayanıklı bir kabın içerisine küp küp ekmekleri koyun.


Ekmeklerin üzerine ufalanmış beyaz peynirini ekleyip, karıştırın.


6 çay bardağı kaynar haldeki et suyunu (veya normal suyu) ekmeklerin üzerine gezdirip, hızlıca çok kısa karıştırın ve kabın ağzını kapatın (ocağı yakmayın sadece kaynar suyun etkisiyle kendi halinde demlenmeye bırakın). Bu şekilde bayat ekmekler tüm suyu çekecektir (eğer normal ekmek kullanıyorsanız su miktarını 4 çay bardağı yapabilirsiniz. Çünkü normal ekmek köy ekmeğinden çok daha çabuk yumuşayacaktır).

Yaklaşık 15 dakika kaynar su içindeki ekmekleri beklettikten sonra, kabın kapağını açıp karıştırın ve servis tabağına alın.

Bir tavada sıvı yağı kızdırıp, yağ iyice kızdığında ateşi söndürün ve içine pul biber ekleyin.

Servis tabağındaki tiritin üzerine pul biberli yağı gezdirin.

Arzu ederseniz nane, sumak gibi baharatlar da katabilirsiniz.

Evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için çok güzel bir tarif olan tiritin yanına piyaz yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder