5 Ağustos 2014 Salı

LEZZETLİ VE HAFİF DANA ROSTO


Malzemeler (6 kişilik):

1300 gram bütün halde dana nuar eti
2 adet havuç
1 adet iri soğan
2 adet kereviz sapı
2 adet defne yaprağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
5 adet tane karabiber (bulamazsanız bir tutam karabiber de olur)
3 litre su

Yapılışı:

Bütün haldeki dana nuarı üzerine ip sararak güzelce bağlayın. Aslında bu işlemi kasabınızdan da rica edebilirsiniz ya da piyasada hazır satılan rosto filelerinden satın alıp üzerine geçirebilirsiniz.



Ben bu tarifte kasabımdan eti bağlamasını rica ettim. O da elindeki filelerden kullanmış.


Havuçların kabuklarını sebze soyucu ile kazıyıp yıkayın ve gelişi güzel 3 - 4 parçaya bölün.

Soğanın kabuğunu soyup 4'e bölün.

Kereviz saplarını da yine göz kararı 3 - 4 parçaya kesin.

Çelik bir tencereye (toprak ya da döküm tencere çok daha iyi olur) dana nuarı, doğranmış havuçları, soğanları, kereviz saplarını, tane karabiberleri tuzu, sıvı yağı ve suyu (kısaca tüm malzemeleri) koyun. Su miktarının etin üzerini tam kapatacak şekilde konulması gerekiyor. Eğer koyduğunuz su eti tam örtmezse biraz daha ekleyebilirsiniz.

Tencerenin kapağı kapalı olarak hararetli ateşte fokurdayana kadar pişirin. Fokurdadığında ateşi iyice kısıp, yaklaşık 1 saat de kısık ateşte yine tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.


Yeterli süre geçtiğinde ocağı söndürüp, dana nuarı delikli bir kepçeyle içinden çıkartın ve 10 dakika kendine gelmesi için bekletin. Bu arada tenceredeki suyu da kevgirde süzerek nefis bir et suyu elde edebilirsiniz. Bu et suyuyla dilerseniz düğün çorbası gibi harika bir çorba yapabilirsiniz.

Et 10 dakika dinlendikten sonra üzerindeki ipi keserek çıkartın ve misafir sayınıza göre dilimleyin. Eğer bıçağınız çok keskinse çok ince dilimler halinde de doğrayabilirsiniz. Ya da dilimler daha kalın da olabilir.



Yanında sütlü püreyle servis yaparsanız tadına soyulmaz. Haşlanmış dana rostoyu en çok üzerine sadece tuz ve karabiber ekerek yemeyi seviyorum :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Eğer zayıflamak istiyorsanız bu tarif tam size göre, hiç düşünmeyin yapın derim :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder