18 Ağustos 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI SEMİZOTU (PİRPİRİM)


Malzemeler (6 kişilik):

1 demet semizotu
1 yemek kaşığı dolusu pirinç
2 adet domates
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Öncelikle başlıkta neden pirpirim yazdığımı açıklayayım. Bazı yörelerimizde semizotuna "pirpirim" denir. Bu nedenle bu ismini de yazmadan geçemedim :o)



Semiotlarının sadece köklerini kesip suda bekletme yöntemiyle iyice yıkayın.

Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.

Domateslerin kabuklarını soyup, olabildiğince küçük doğrayın veya rendeleyin.

Yıkanmış semizotlarını saplarıyla beraber parçalara ayırın. Bunun için önce yapraklarını kopartıp, sonrasında saplarını doğrayabilirsiniz.

Tencereye doğranmış soğanları, domatesleri, semizotlarını, tuzu ve zeytinyağını (kısaca pirinç hariç malzemeler listesindeki tüm malzemeleri) koyup pişirmeye başlamadan biraz karıştırın.

Ardından çok kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.

Semizotu çok su bırakan bir sebzedir, bu nedenle su eklemenize hiç gerek yok.

Semizotları su bıraktığında pirinci ekleyip, bir iki defa karıştırıp (çok fazla karıştırmayın yoksa bulamaç olur. Aslında sebze yemekleri pişerken olabildiğince az karıştırılır ki parçalanmasın) ve pirinçlerin üstte kalmamasını sağlayın.

Devamında yine kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pirinçler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Pirinçler de yumuşadığında ocağı söndürüp ılınana kadar tencerenin içinde bekletin. sonrasında servis tabağına alabilirsiniz.

Zeytinyağlı semizotunu salçalı yapanlar da var, ama yaz mevsimine uyum sağlayıp daha hafif bir tada sahip olması için domates kullanmayı tercih ediyorum.

Arzu ederseniz üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek sunabilirsiniz. Domatesli pilav ve böfstrogonof (beef strogonof) gibi bir et yemeğiyle çok güzel bir menü oluşturabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder