25 Ağustos 2014 Pazartesi

HAYDARİ


Malzemeler (8 kişilik):

750 gram süzme yoğurt
3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
Yarım demet dereotu
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Bu kez evimdeki yoğurdu kullanmak yerine markette satılan süzme yoğurtlardan aldım. Hazır satılan süzme yoğurtlar haydari için biraz sulu kalıyor. Bu nedenle temiz bir tülbentin içine yoğurdu koyarak yaklaşık 5 saat bekletin ve suyunu süzün (Bu işlem için tülbente yoğurdu koyduktan sonra bir yere asmanız gerekiyor. Altına da suyunun akması için bir kap koyun). Aldığım 750 gram süzme yoğurttan 1,5 çay bardağı su çıktı. Tabi ki bunu atmayıp içmeyi tercih ettim :o)



Sarımsakların kabuklarını soyup bir tutam tuzla iyice ezilene ve suyu çıkana kadar dövün.

Dereotunun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Süzdüğünüz yoğurtla beraber tüm malzemeyi güzelce karıştırıp servis tabağına alın.

Üzerine nane, pul biber ve zeytinyağı dökerek süsleyebilir ve lezzetlendirebilirsiniz. Zaten haydari genelde zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.


Ülkemizde en çok tüketilen mezelerden biri olan haydariyi evde yaptığınız adana kebap (bakınız: Evde adana kebap nasıl yapılır?) yanında sunarak nefis bir menü oluşturabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder