3 Ağustos 2014 Pazar

EV YAPIMI DOĞAL KORUYUCU GÜNEŞ KREMİ


Bu yazımda size evde en doğal haliyle nasıl koruyucu güneş kremi yapacağınızı açıklıyorum. Üstelik bu doğal koruyucu krem, 20 koruma faktörüne sahip.

Konu güneş koruyucu olunca bir gerçeği bilmekte fayda var. Piyasada satın aldığımız koruyucu güneş kremlerinin çoğu derimizi koruyor, ancak bir yandan da güneşin en yararlı etkisi olan D vitaminini almamızı engelliyor. Bu kadar güzel bir iklime sahip ülkemizde, insanların çoğunluğunun D vitamini yetersizliğine sahip olduğu da kanıtlandı.

Aynı şekilde benim de vücudumda D vitamini çok yetersiz olduğundan, en sonunda piyasadaki koruyucu güneş kremlerini bırakıp evde yaptığımı kullanmaya başladım. Sonuç olarak hem güneşin zararlı etkilerinden ve yanık kabusundan korundum, hem de D vitamini alarak kemiklerimin güçlenmesini sağladım.

Ev yapımı koruyucu güneş kremi tarifi şöyle:



Malzemeler:

Yarım çay bardağı katı balmumu
Yarım çay bardağı katı karite yağı (piyasada shea butter veya shea yağı olarak satılıyor. Aktardan ya da internetten sipariş verebilirsiniz. Biraz pahalı bir yağ çeşidi)
Yarım çay bardağı katı kakao yağı
1 yemek kaşığı toz halinde beyaz çinko
1/4 çay bardağı jojoba yağı
1 yemek kaşığı kaşığı ahududu çekirdeği yağı
1 yemek kaşığı havuç yağı
1 tatlı kaşığı lavanta yağı

İçerik açıklamaları:

Öncelikle tek tek yağları ve ne işe yaradıklarını tanıtayım. Balmumu cilt yanıklarından koruyarak cildin soyulmasını engeller. Kuru ciltleri besleyerek nem kazandırır.


Karite yağı yani piyasadaki söylenişiyle shea yağı güneş ve rüzgar yanıklarından korur. Yağın kendisi yaklaşık 4 - 5 koruma faktörüne sahiptir. Tek başına kullandığınızda bile güneşten koruyabilir. Yanmış cildin soyulmasını önler, cildi besleyerek nemlendirir.


Katı kakao yağı tek başına 4 koruma faktörüne sahiptir. Zengin E vitamini içeriği ile cildi besler. Yanık yaralarında da kullanılan kakao yağı iyileşme sürecinde oluşan kaşıntıları hafifletir. Güneş kremine katıldığında çok sağlıklı ve uzun süre kalıcı bir bronzluk kazandırır ve cildi nemlendirir.


Beyaz çinko (yani çinko oksit) kozmetik ürünlerine katıldığında antiseptik ve kurutucu özelliği ile hücre yenilenmesine yardımcı olur. Reçetesiz satılabilen bazı merhemlerin bileşiminde bulunur ve ince bir tabaka halinde uygulandığında cildin su kaybetmesini önler. Yazın güneş, kışın da soğuk yanıklarına karşı koruyucudur.


Yapılışı:

Benmari usulüyle katı yağlar olan kakao yağını, balmumunu ve karite yağını eritin. Bunun için tüm yağları ısıya dayanıklı bir kaba koyarak, kaynar su dolu bir tencerenin ağız kısmına koyun ve kaynar suyun buharının etkisiyle tüm yağların erimesini bekleyin. İçlerinde en zor eriyen balmumudur. Öncelikle diğer yağların, en son ise balmumunun eridiğini göreceksiniz.

Balmumu da eridiğinde, yağ dolu kabı ısıdan çekip içine yavaşça toz halindeki çinko oksiti yani beyaz çinkoyu katın. Birdenbire katarsanız pudra gibi uçuşuyor. Bu nedenle yavaşça katmanız önemli. Ardından bir çubukla ya da kaşıkla olabildiğince karıştırın. Küçük küçük topaklar olursa sorun etmeyin çünkü, belirli bir aşamada mikserle karıştırmaya devam edeceğiz.

Çinko da karıştığında sadece 20 dakika buzdolabında bekletin.

Yeterli süre geçtiğinde buzdolabından çıkartarak jojoba, ahududunu, havuç ve lavanta yağını katıp mikserle tamamen pürüzsüz olana kadar çırpın.

Güneşe çıkmadan önce bu kremden cildinize sürmeniz yeterli. Cam bir kapta, buzdolabında muhafaza etmenizi tavsiye ederim.

Tabi ki cildiniz bronzlaştıktan sonra, bronzluğu koruyabilmek de önemli. Bronzluk Koruyucu Yağ Karışımı Formülü için lütfen tıklayınız: Bronzluk Koruyucu Yağ Karışımı

Güzel günler dilerim :o)

2 yorum: