22 Ağustos 2014 Cuma

ELDE AÇMA GÖZLEME NASIL YAPILIR?


Malzemeler (2 kişilik):

1 su bardağı un
12 gram yaş maya
1 çay bardağı ılık su (oda sıcaklığından biraz daha ılık olmalı)
Çok az toz şeker (bir fiske diyebilirim, parmak uçlarınızla tutarak alabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tutam tuz
8 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)

İç malzemeler (ben bu defa taze soğanlı ve patatesli yaptım. Bunun için gözleme başına 1 küçük patates ve 2 sap taze soğan yeterli geldi):

Beyaz peynir
Maydanoz
Kavrulmuş kıyma
Soğanla sotelenmiş ıspanak
Baharatlandırılmış patates püresi (zeytinyağlı)
Sosis
Sucuk
Ve arzu ettiğiniz başka malzemeler...

Yapılışı:

Yaş mayayı bir kaba koyup üzerine toz şekeri ve ılık suyu ekleyerek karıştırın. Maya tamamen eridiğinde 15 dakika oda sıcaklığında mayalanması için bekletin.



Maya yeterli süre beklediğinde, unu elekten geçirerek bir kaba koyun ve ortasını havuz gibi elinizle açın.

Unun ortasına bir tutam tuzu, yoğurdu ve mayalı suyu ekleyin.

Bu şekilde hamur haline gelene kadar yoğurun.

Hamurun biraz ele yapışıyor olması lazım. eğer daha önce çiğ ekmek hamuruna dokunduysanız tam o kıvamda diyebilirim. Yukarıda verdiğim miktarlarla tam istediğim gibi bir hamur elde ediyorum. Ancak kullandığınız bardakların büyüklüğüne göre çok az su veya un eklemeniz gerekebilir.


Hamur bu hale geldiğinde kabını hava almayacak şekilde kapatıp, oda sıcaklığında 1 saat bekletin. Bu şekilde hamur mayalanarak kabaracaktır.



Yeterli süre geçtiğinde hamuru 2 eşit parçaya bölün.

Tezgahı ve merdaneyi çok iyi unlayıp hamurları elinizden geldiğince yuvarlak olacak şekilde açın. Hamurun yufka inceliğine gelmesi lazım, bu nedenle yapıştıkça unlamaya devam ederek açmayı sürdürün (benim açtığım hamur da tam yuvarlak olmadı ama işime yaradı :o)



Ardından hamurun ortalama bir kenarına iç malzemeyi yaydırın. İç malzemeyi kare şeklinde koymaya dikkat edin.



Bu arada iç malzeme tam kenara gelmesin bir parmak boşluk kalsın ki buradan da rahatlıkla kapatabilin.

İç malzemeyi yaydırdıktan sonra, kenarları biraz üstüste gelecek şekilde kapatın.



Son olarak açıkta kalan uzun kısmı da iç malzemenin üzerine doğru kapatarak kare şekli elde edin.



Gözlemenin sığacağı büyüklükteki teflon bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyarak elinizle her tarafını yağlayın.

Tavayı kızgın ateş üzerinde iyice kızdırıp, gözlemeyi tezgahtan alıp tavanın içine yerleştirin.

Gözlemenin bir yüzü piştiğinde (bunun için bir spatulayla arada bir kenarından kaldırıp altına bakabilirsiniz), 2 yemek kaşığını pişmemiş tarafa gezdirip elinizle ya da bir fırça yardımıyla her tarafına yaydırın.

Ardından yağlanmış yüzü de pişmesi için tavaya çevirin.

Her iki yüzü de bu şekilde piştikten sonra diğer gözlemeyi de pişirip, servis tabaklarına alabilirsiniz.



Yanına ayran ve acılı ezme gibi bir salata sunmanızı öneririm.

Afiyet olsun :o)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder