23 Ağustos 2014 Cumartesi

KARADENİZ USULÜ MISIR UNLU PATLICAN KIZARTMASI (ÇITIR PATLICAN)


Malzemeler (3 kişilik):

3 küçük boy patlıcan
2 yemek kaşığı dolu dolu mısır unu
1,5 çay bardağı kızartmalık yağ
1 yemek kaşığı sirke
5 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Patlıcanları yıkayıp sap kısımlarını kesin.


Ardından alacalı dediğimiz şekilde patlıcanların kabuğu bir bıçakla kesin: Bunun için patlıcanın karşılıklı iki kenarından kabuğunu kesmeniz gerekiyor.


Alacalı soyulmuş patlıcanların baş kısmının bir parmak altından olacak şekilde bıçağınızı batırın ve en alta kadar bıçağı çekin. Böylece baş kısmı hariç ikiye bölmüş olacaksınız.



Aynı işlemi bu kez patlıcanların diğer karşılıklı iki kenarından da kesip, patlıcanın ahtapot kolları gibi ayrılmasını sağlayın. Unutmayın baş kısmına dokunulmayacak.


Tüm patlıcanları aynı şekilde hazırladıktan sonra kaynar suya sirke ve bir tutam tuz atın. Kaynar suyun içine patlıcanları yavaşça bırakıp yaklaşık 13 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak haşlayın.

Yeterli süre geçtiğinde patlıcanları kaynar suda çıkartıp, suyunun süzülmesi için süzgeçe koyun. Patlıcanlar yumuşamış olacağından parçalanmamaları için dikkatle almanızı öneririm.


Düz bir tabakta ya da patlıcanların içine sığabileceği bir kapta mısır ununu ve bir tutam tuzu karıştırın.

Süzgeçteki patlıcanları mısır unlu karışıma koyup, çevirerek her taraflarının unlanmasını sağlayın.

Genişçe bir tavada kızartmalık yağı kızdırıp, unlanmış patlıcanları ekleyin.

Patlıcanlar yağdayken yukarıya bakan kısımda unlanmamış yerler varsa, elinizdeki mısır unlu karışımdan serpebilirsiniz.


Patlıcanların bir yüzü piştiğinde zedelemeden yavaşça diğer yüzünü çevirip kızartma işlemine devam edin.

Patlıcanın her yüzünü kızarttıktan sonra temiz bir peçetenin üzerine çıkartın ki fazla yağı süzülsün.


Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapabileceğiniz yemesi çok zevkli bir kızartma türüdür.

Mısır unlu patlıcan köy kızartmasını adana kebap (bakınız: evde adana kebap nasıl yapılır?) yanında sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder