14 Ağustos 2014 Perşembe

ISPANAKLI KOLAY TAVA BÖREĞİ


Malzemeler (2 kişilik):

1 adet yufka
7 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
200 gram ıspanak
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 küçük kuru soğan
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber

Yapılışı:

Ispanakları doğrayıp suda bekletme yöntemiyle iyice yıkayın. Ben ıspanakların köklerini de doğrayıp kullanmayı seviyorum, çok lezzetli oluyor. Merak etmeyin pişince kökü de yumuşacık oluyor :o)



Kuru soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.

Bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyup kızdırın. Yağ iyice ısındığında doğranmış ıspanakları ve soğanları ekleyin. Pişirme esnasında ateşin en yüksek derecede yanıyor olması gerekiyor. Kısık ateş ıspanağın çok sulanmasına neden olacaktır.

Ispanaklar yumuşadığında daha fazla pişirmeyip hemen ateşi söndürün ve tuz - karabiber ekleyerek ılınması için bir kenarda dinlendirin.

Beyaz peyniri elinizle ya da bir çatalla iyice ufalayın.

Ispanaklar ılındığında ufalanmış beyaz peyniri katıp tüm malzeme eşit dağılana kadar karıştırın.


Yufkayı iki parçaya bölün. Parçalardan birinin diğerinden çok az daha büyük olmasına dikkat edin.

Teflon bir tavanın içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyarak içini elinizle ya da fırça yardımıyla yağlayın.

Yufkanın büyük parçasını elinizle kopartarak tavanın içine koymaya başlayın. Koparttığınız parçaların çok küçük olmasına gerek yok. Bir el büyüklüğünde parçalar kopartmanız yeterli.


Koparttığınız parçaları tavaya yerleştirirken, bir kısmının uçlardan tavanın dışına doğru sarkmasını sağlayın.







Tüm parçaları koyduğunuzda ıspanaklı karışımı tam ortalarına gelecek şekilde yaydırın.


Ispanaklı karışımın üzerine ise yufkanın diğer parçasını yine parça parça yaparak kapatın.


En son tavanın kenarından sarkan yufkaları da ortaya doğru kapatın.

Hazırladığınız böreğin üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip, elinizle ya da fırça yardımıyla (kaşığın tersiyle bile yapabilirsiniz) yaydırın.


Geniş bir ocakta ve çok kısık ateşte tavanın ağzı açık olarak böreği pişirmeye başlayın.

Börek cızırdamaya başladıktan sonra bir spatulayla hafifçe kenarından kaldırıp altının kızarıp, kızarmadığına bakın.

Kızardığında tavadan büyük bir tabağı tavanın üzerine kapatın ve tavayı yavaşça ters çevirin ki börek tabağın içine düşsün.



Ardından tavayı yine ateşin üzerine koyup, tabaktaki böreği yavaşça tavanın içine doğru ittirin. Böylece böreğin diğer tarafının da pişmesi için ters yüz yapmış oluyoruz.


Böreğin çevirdiğimiz tarafı da kızardığında ateşi söndürüp düz bir tabağa alın ve dilimleyerek servis yapın.


Yanında ev yapımı yoğurt (bakınız: yoğurt nasıl yapılır?) ve turp salatası sunmanızı öneririm.

Afiyet olsun :o)

Not: Yaratıcılığınıza bağlı olarak iç malzemeyi patatesli, kıymalı, peynirli, sosisli vs. yapmanız da mümkün. Eğer patatesli yapacaksanız iç malzemeye koyduğunuz yağ miktarını 4 yemek kaşığı olarak değiştirmenizi tavsiye ederim. Çünkü patates yağ çeker :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder