19 Ağustos 2014 Salı

4 RENKLİ PATATES SALATASI


Malzemeler (4 kişilik):

4 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı şalgam suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 sap taze soğan
1 tatlı kaşığı dolusu pul biber
6 yemek kaşığı limon suyu
12 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Tuz
8 su bardağı su

Yapılışı:

Patatesleri yıkadıktan sonra, sebze soyucu ile kabuklarını soyup, gelişi güzel doğradıktan sonra 8 bardak suyu ekleyin ve haşlamaya bırakın.



Patatesler haşlandığında süzerek suyun içinden çıkartın. Ardından bir çatalla ya da ezme aletiyle iyice ezerek püre kıvamına getirin.


Püre kıvamındaki patatesleri 4 eşit parçaya bölün.

Parçalardan birine 2 yemek kaşığı şalgam suyu ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyerek iyice karıştırın. Şalgam suyu tuzlu olduğundan tuz miktarını kontrol ederek tuz ekleyin. Patatesin rengi bordo olana kadar iyice karıştırın.

Ayırdığınız patates parçalarından ikincisine 2 yemek kaşığı limon suyu, 3 yemek kaşığı sıvı yağ  ve bir tutam tuz ekleyin. Tüm malzemenin eşit dağılması için iyice karıştırın.

Üçüncü patates parçasına eklemek üzere taze soğanı ince ince kıyın. Kıyılmış taze soğan, kuru nane, 2 yemek kaşığı limon suyu, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuzu katarak yine çok iyi karıştırın. Tüm malzeme karıştığında yeşilimsi bir rengi oluyor.

En son kalan patates parçasına ise 1 tatlı kaşığı pul biberi, 2 yemek kaşığı limon suyunu, 3 yemek kaşığı zeytinyağını ve bir tutam tuzu katıp, tüm renk pembemsi bir hale dönene kadar karıştırın.

Şeklini beğendiğiniz derince bir kabın içerisine strech film yayın. strech filmin çok düzgün yayılması önemli. Bu nedenle yayarken kat yerleri yapmamaya çalışın.

Ardından hazırladığınız patates karışımlarını istediğiniz renk sırasına göre kabın içine yaydırarak koyun. Yaydırma işleminde üzerini hep düzleştirerek yapın ki salatanız pasta gibi görünsün.



Kabın ağzını kapatıp, buzdolabında en az 6 saat bekletin.

Yeterli süre geçtiğinde kaptan daha büyük bir tabağı, kabın üzerine kapatıp, kabı ters çevirerek tabağa düşmesini sağlayın. Üzerindeki strech filmi de yavaşça çıkartın.

Arzu ederseniz cam ya da porselen bir kaba hiç strech film koymadan da salatanızı yerleştirebilirsiniz. Eğer bu yöntemi seçerseniz buzdolabından çıkarttıktan sonra önce kabın kenarından bir bıçakla geçerek kenar kısımların kaptan ayrılmasını sağlayın. Sonra bıçağınızın ucuyla hafifçe kaldıttırdığınızda neredeyse tamamının kolaylıkla çıktığını göreceksiniz. Bu aşamada bir tabağı üzerine kapatıp ters çevirerek 4 renkli patates salatasının tabağınıza düşmesini sağlayabilirsiniz.


Sofraya çok renk getiren bu salata lezzetli ve hafif dana rosto eşliğinde sunulabilir.

Afiyet olsun :o)

Not: Süslemek için en üstüne bir parça zeytin ezmesi koydum. Arzu ederseniz zeytin, maydanoz gibi herhangi bir gıdayla süsleyebilirsiniz.

Patates salatasını turuncu yapmak için havuç katabilirsiniz :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder