Malzemeler (Yarım su bardağı sos için):
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
1 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı süt
Bir fiske muskat (isteğe bağlı)
Bir fiske karabiber
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Tereyağını tavaya koyup eritin.
Tereyağ tamamen eridiğinde unu katıp sürekli karıştırarak kavurun. Burada bir püf noktası söyleyeyim: Eğer tereyağını az koyduysanız un topak topak olacaktır. Bu nedenle bu sosu yaparken yağı belirtilenden az koymayın.
Unun rengi çok az pembeleştiğinde (rengi fazla dönmesin) sütü azar azar ekleyin. Her eklemeden sonra karıştırarak sütü una yedirin ve gittikçe boza kıvamı yakalayın.
Tüm süt bitip de sos boza kıvamına geldiğinde tuz, kababiber ve arzu ediyorsanız muskatı ekleyin.
Baharatlardan sonra bir iki defa karıştırıp altını kapatın.
Sıcakken kullanmanızı tavsiye ederim, yoksa sos katılaşıp muhallebi gibi olacaktır.
Eğer sosu daha sonra kullanmak isterseniz, ılındığında ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın ve kullanmak istediğiniz zaman ateşin üzerine koyup, yavaş yavaş ve azar azar sıcak süt ekleyerek yine boza kıvamına gelmesini sağlayın.
Beşamel sos yapmışken fırın makarna yapmanızı da tavsiye ederim.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder