17 Eylül 2014 Çarşamba

BAMYA KIZARTMASI


Malzemeler (2 kişilik):

100 gram taze tombul bamya (sivri bamyadan da oluyor ama tombul bamya daha lezzetli)
1 yumurta (tarifin en altında yumurtasız yemek isteyenler için de açıklama sunuyorum)
3 tatlı kaşığı dolu dolu mısır unu
Yarım çay kaşığı sarımsak tozu (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
2 su bardağı dolusu kızartmalık yağ

Yapılışı:

Bamyaların saplarını temizleyin ve yıkayın. Bir püf noktası hatırlatayım: Bamyaları suda uzun süre bekletirseniz içindeki sıvı dışarıya çıkar. Bu nedenle temizleme işlemini hızlıca yapın. Ayrıca yıkama suyuna limon suyu da katabilirsiniz. Yıkanmış bamyaları süzülmeleri için delikli bir kevgirde bekletin.



Yumurtayı bir kapta iyice çırpın.

Bir başka tabağa ise, mısır unu, sarımsak tozu, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın.

Yağı kızartma tenceresine koyarak kızdırın.

Bamyaları önce çırpılmış yumurtaya, ardından mısır ununa bulayarak kızgın yağa tek tek atın.

Yağa attıktan sonra kızarana kadar karıştırmayın ki, mısır unu üzerinden ayrılmasın.

Bamyaların üzerineki mısır unu hafifçe pembeleştiğinde fazla yağının süzülmesi için temiz bir peçeteye çıkartın.

Yağı süzüldükten sonra servis tabağına alabilirsiniz.

En sevmeyene bile bamyayı sevdirecek olan bamya kızartmasını, sarımsaklı yoğurtla sunabilirsiniz.


Bu tarifi dondurulmuş taze bamyadan yapmak da mümkün. Bunun için sadece buzunun çözülmesini bekleyin sonrasında yine aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Yumurtasız tarifi ise şöyle:

Temizlediğiniz bamyaları yarım limon suyu ve 1 su bardağı kaynar su içinde 5 dakika kaynatın.

Yeterli süre geçtiğinde kevgire dökerek suyunu süzün.

Bir tabakta yine mısır unu, sarımsak tozu, tuz ve karabiberi karıştırın.

Suyu süzülmüş bamyaların kurumasına izin vermeden mısır unlu karışıma atıp, tabağı sürekli sallayarak her taraflarının unlanmasını sağlayın.

Ardından yine tek tek kızgın yağa atıp, kızartın.

Bamya kızartmasını ciğer kavurma yaptığınız bir menüde de sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder