25 Eylül 2014 Perşembe

EVDE BAZLAMA NASIL YAPILIR?


Malzemeler (3 kişilik):

1,5 su bardağı un
20 gram yaş maya
Yarım çay kaşığı toz şeker
1.5 çay bardağı ılık su
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Mayayı bir kaba koyup, üzerine toz şekeri serpin ve ılık suyu ekleyin. Suyun oda sıcaklığından daha ılık olması gerekiyor. Böylelikle maya daha güzel kabarır. Suyu ekledikten sonra maya eriyene kadar karıştırıp, 15 dakika kabarmasını bekleyin.

Unu elekten geçirerek bir kaba koyun ve ortasını havuz gibi açın.

Yeterli süre beklettiğiniz mayalı suyu unu ortasına dökün, bir tutam da tuz ekleyin.

Hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, yumuşacık bir hamur kıvamı olması gerekiyor. Malzemeler listesinde yazdığım ölçülerle tam bahsettiğim gibi bir hamur oluyor ama yine de fazla kuru ya da sulu olması ihtimaline karşı yanınızda yedek un ve su bulundurun.


Malzemeler yumuşak hamur haline geldiğinde, kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, 1,5 saat oda sıcaklığında mayalanması için bekletin.

1,5 saat sonra hamur tam iki katına çıkacaktır.

Tezgahı iyice unlayıp, hamuru kabın içinden alın. Alma işleminde elinize çok yapışmaması için elinizi de unlayın (buradaki un miktarı malzemeler listesinde yazan un değildir).

Tezgahın üzerinde hamura pizza gibi yuvarlak bir şekilde verin. Ben elimle bu şekli yapmayı tercih ettim. Arzu ederseniz oklavayla da yapabilirsiniz. Hamurun kalınlığının 1 parmaktan az olmaması gerekiyor.


Aslında bazlamayı sac üzerinde pişirmek gerekir ama evlerimizde bu imkan olmadığından teflon tava da aynı işlemi görüyor.

Bunun için teflon tavayı yağsız bir şekilde iyice kızdırın.

Kızgın tavaya şekil verdiğiniz hamuru koyun.


Ateşi kısmayın, güçlü yansın.

Arada tavayı ileri geri salladığınızda hamurun hareket ettiğini göreceksiniz. Bir yüzü hafifçe pembeleştiğinde, diğer yüzünü de çevirerek pişirin. Pişme işlemi esnasında hamur da gittikçe kabaracaktır.


Her iki yüzü de piştiğinde tavadan alıp bir tabağa koyun ve biraz ılınıp kendine gelmesi için bekletin.



Sonrasında dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Bazlamayı yemeklerin yanında olduğu gibi, kahvaltılık çemen türü kahvaltı gıdalarıyla da tüketmeniz mümkün.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder