13 Eylül 2014 Cumartesi

EGZAMAYI ÖNLEYEN BİTKİSEL DOĞAL YÖNTEMLER


Egzama rahatsız edici ve çirkin görünüşlü bir deri hastalığıdır ama tehlikeli değildir. Hatta basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Egzama kaşıntı yapmasının ve rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el, kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde oluştuğundan çirkin bir görünüme de neden olur.

Egzamada cilt, vücut kaynaklı veya çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçerek iltihap yoluyla tepki verir. Ciltte kaşıntıya, döküntüye, kızarıklığa, kuruluğa ve çatlamaya yol açan bir durumdur. Sinirsel, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi farklı egzama türleri vardır. En yaygın türü, ‘atopik dermatit’ olarak da bilinen, alerjik egzamadır ve daha çok kalıtsal olduğu düşünülür. Hastalarda genellikle benzer belirtiler görülür. Ciltte kabarma, tahriş ve kaşıntı en çok görülen şikayetlerdir.

Egzamanın iyileşmesinde ve önlenmesinde yardımcı olan bitkisel yöntemler ise şöyle:



* Bir çorba kaşığı kına, bir tatlı kaşığı şap tozu, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve aynı ölçüde suyu karıştırıp ellerinize sürün ve ellerinizde bir gece bekletin.
Ellerinizi kimyasal içerikli deterjanlardan koruyun. Günlük el bakımınızda el kreminin de faydasını görürsünüz, düzenli bakım ile sorununuz çözülecektir.

* Yumuşatıcı ve toksinleri uzaklaştırıcı etkisiyle lavanta çiçeğini cildinize uygulayabilirsiniz. Lavanta çiçeğini ezip bir miktar limon suyu ile karıştırarak, egzama için cildinize uygulayın.

* Ayak mantarı ve egzamayı önlemek için:

2 yemek kaşığı rendelenmiş kükürtlü ve katranlı sabun
2 yemek kaşığı sarı kil
1 yemek kaşığı himalaya tuzu
1 çay kaşığı kuru hardal
3 litre sıcak su

Bir kap içerisinde tüm malzemeleri 3 litre sıcak su ile karıştırın. Her akşam 20 dakika ayak banyosunu yapın. Haftada 2-3 defa uygulayın.

* Isırgan otunu ezip, egzamalı bölgelere sürerek yaydırın. Isırgan otu çabuk etki gösterdiğinden 5 dakika sonra cildinizi ılık su ile yıkayın.

* Çelik tencerede yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine, bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atın ve 6 dakika hafif ateşte kaynatmaya devam edin. Yeterli süre geçtiğinde ocaktan alıp ellerinizin bu suyun içerisine girebileceği ısıya gelene kadar bekletin. Bu ısıya ulaştığında ellerinizi suya sokup 10 dakika bekleyin. Ellerinizi sudan çıkarttıktan sonra bir saat boyunca yıkamayın ve üzerindeki suyun gitmemesi için herhangi bir eşyaya dokunmayın. Bu şekilde kuruması gerekir. Bir saat sonra ellerinizi sade suyla durulayın. Haftada üç kez düzenli olarak uyguladığınızda egzamayı hafiflettiğini, yok ettiğini ve önlediğini fark edeceksiniz.

Sağlıklı günler dilerim :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder